Lijek za potrošače – edukativne metode o ekološkoj održivosti

Lijek za potrošače – edukativne metode o ekološkoj održivosti

Nevladina organizacija Magosfa iz Mađarske u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle je u okviru projekta pod nazivom  „Nove edukativne metode o ekološki održivoj potrošnji“  koji je implementiran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, u  avgustu 2012. godine održala dvodnevnu radionicu za nastavnike u hotelu „Zlača“, Banovići.

Na radionici su učestvovali nastavnici razredne nastave, voditelji ekoloških sekcija kao i nastavnici ekologije i biologije. U toku dvodnevne radionice su učesnicima kroz društvene igre, praktične primjere i eksperimente prezentirane nove edukativne metode, koje će moći koristiti u radu sa učenicima sa ciljem da potaknu njihovo interesovanje za ekološki održivu potrošnju.

Osnova za praktični rad je Priručnik u kojem se nalazi zbirka modula za obrazovanje iz oblasti okoliša pod nazivom „Potrošački lijek“, koji je prilagođen lokalnim potrebama i preveden na bosanski jezik. Učesnici su dobili primjerak Priručnika, koju mogu koristiti u planiranju, pripremi i održavanju nastave.

Priručnik je pisan sa ciljem da se nastavnicima pomogne u prenošenju značaja ekološke održivosti kroz primjere iz svakodnevnog života. Tako su nastavnici različitih grupa predmeta iz osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona mogli kroz eksperimente u učionici i u prirodi vidjeti kako bi mogao izgledati njihov čas sa učenicima. Tokom dvodnevne radionice obuhvaćene su ekološke teme kao što su: nedostatak slatke/pitke vode u svijetu, upotreba biljnih boja za bojenje tkanine, hrana koja raste u šumi, pranje veša u prošlosti i sadašnjosti, lokalni proizvodi, štetni uticaj reklama itd.

Priručnik „Lijek za potrošače“ preporučujemo svim nastavnicima koji u okviru nastavnog plana i programa mogu ugraditi  opisane metode, kako bi obogatili svoj rad sa učenicima. Na sljedećem link-u možete preuzeti Priručnik u pdf formatu.

Add Comment