Reciklirajmo budimo uzor

Reciklirajmo budimo uzor
Projektom Reciklirajmo budimo uzor je napravljen prvi korak u organiziranom, odvojenom sakupljanju sekundarnih sirovina u Tuzlanskom kantonu i šire. Ovaj korak je bitan za razvoj novog pristupa otpadu i sekundarnim sirovinam.

Organizirano je odvojeno sakupljanje i kontinuirani odvoz starog papira i kartona na reciklažu za:

  • 16 vladinih organizacija,
  • 11 nevladinih organizacija,
  • 3 škole,
  • 6 firmi i
  • 4 medijske kuće.
Projektom je bilo predviđeno uključenje 20 firmi i organizacija, ali je zbog velike zainteresiranosti uključeno 40 firmi i organizacija.

Podršku projekatu dao je Premijer TK, pa smo uz njegovu pomoć u projekat uključili Vladu TK i sva Ministarstva.

Monitoring je pokazao da je u projekat uključeno 2500 zaposlenih i 1500 učenika. Projekat je u preko 80% uključenih organizacija održiv.

Nakon podjele kanti i kontejnera organizirana je press konferenciju uz prisustvo 8 medijskih kuća. Toko projekta je dobru prezentiran na medijima u TK, što je doprinijelo uspjehu i zainteresiranosti velikog broja firmi/organizacija za uključenj u projekat.

Formirana je lista firmi/organizacija i općina zainteresiranih za proširenje projekta.

Uz podršku drugih donatora, a prema ovom modelu, organizirano je odvojeno sakupljanje papira za tri škole, 9 trgovinskih radnji i trideset porodica u dvije MZ u općini Lukavac.

Porasla je zainteresiranost i ojačala konkurencija među firmama koje vrše otkup papira.
Projekat je prezentiran na državnom nivou djelovanjem u mrežama nevaldinih organizacija (EkomrezaBiH, DEF, Referentna grupa) i već postoje naznake za proširenje u druge krajeve BiH.

Pregled aktivnosti

klikni za preuzimanje pregleda aktivnosti

Prožimanje osnovnih tema projekta

Stečena znanja

Komentar

Zahvaljujemo se donatorima za finansijsku podršku na ovom projektu jer nam je njegovo implementiranj i dostizanje željenih rezultata činilo veliko zadovoljstvo.

Projekat je pomogao da započnemo proces organiziranog odvajanja sekundarnih sirovina i dobra je osnova za sve nove projekte iz ove oblasti.

Dobri rezultati na projektu doprinijeli su građenju imidža Centra za ekologiju i energiju u BiH i šire.

Add Comment