PILOT PROJEKAT U MZ KULA

PILOT PROJEKAT U MZ KULA

Otpočele su aktivnosti, koje implementira Grad Tuzla, kako bi građani bili spremni za proširenje primarne selekcije otpada na cijeli grad.

Od 25.5.2017. godine u MZ Kula u 70 individualnih stambenih objekata kreće razdvajanje otpada u domaćinstvima na ambalažni i miješani otpad. U cilju podsticanja bržeg uvođenja primarne selekcije otpada na izvoru, vlasnici ovih 70 objekata će na poklon dobiti žute i želene kante od 120 litara. Podjela kanti će biti vršena u četvrtak, 25.5.2017. godine

Vrijeme podjele kanti: 25. maja 2017. (četvrtak) u 17 sati

Mjesto: Prostorije MZ Kula, Tuzla

Dodatne informacije

Nedostatak odgovarajuće primarne selekcije otpada u Tuzli dovodi do visokih gubitaka koji se izražavaju kroz povećane troškove za prikupljanje, transport i odlaganje otpada. Nepostojanje primarne selekcije otpada na izvoru predstavlja veliki problem i ima negativan uticaj na prirodne, ekonomske i socijalne aspekte.

Da bi se riješio taj problem, Grad Tuzla u partnerstvu sa  Centar za ekologiju i energiju i u saradnji sa JKP Komunalac, Zavodom za urbanizam, Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu kolice Tuzlanskog kantona i uz podršku partnera iz Švicarske priprema novi Plana upravljanja otpadom za grad Tuzla koji predviđa puno novina. Ovaj pilot projekat u MZ Kula je samo jedan od njih koji slijede u narednom periodu. Pored Grada Tuzla, JKP Komunalac i Centra za ekologiju i energiju projekat u okviru kojeg se implementiraju ove aktivnosti, finansijski podržavaju REPIC i Forderverein iz Švicarske.

mr.sc. Džemila Agić, Centra za ekologiju i energiju

 

Add Comment