Fosilna industrija umire: Nerealna obećanja o novim radnim mjestima u termoelektranama

Fosilna industrija umire: Nerealna obećanja o novim radnim mjestima u termoelektranama

Kompletna analiza Velika obnaman o radnim mjestima u sektoru uglja, klikom na sliku ispod ili na linku ovdje!

Fosilna industrija umire i obećanja da će se otvarati nova radna mjesta drže radnike i lokalne zajednice zarobljene u nerealnim obećanjima…

“Nerealna obećanja o zapošljavanju daju lažnu nadu stanovnicima rudarskih oblasti u Jugoistočnoj Evropi i bespotrebno odlažu neminovnu tranziciju energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije”, saopšten je danas iz ekolikoških organizacija.

Rad većine ovih termoelektrana i rudnika je već sada ekonomski neisplativ, a nastavak subvencioniranja ovog sektora nije održiva opcija. Iz tog razloga je potrebno hitno napraviti i provesti plan preusmjerenja privrede ovih lokalnih zajednica, zaključak je najnovijeg izvještaja CEE Bankwatch mreže, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope.

“Za razliku od većine rudnika i termoelektrana u regionu, broj radnika u termoelektrani Gacko je u porastu. Elektroprivreda Republike Srpske sama je izašla sa objašnjenjem da je ovakav potez pokušaj da se riješi nezaposlenost u Republici Srpskoj, umesto da je iznijela tvrdnje o neophodnosti ovakvih radnih mesta. Očigledno je da su nova radna mjesta politički motivisana, jer ne postoji nikakvo razumno opravdanje za istim”, istakla je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Ekolozi smatraju da vlade u regionu tvrde da je industrija uglja održiva i tim izjavama samo obmanjuju građane.

“Fosilna industrija umire i obećanja da će se otvarati nova radna mjesta drže radnike i lokalne zajednice zarobljene u nerealnim obećanjima“, naglašava Iona Ciuta, koautorica studije i koordinatorica sektora energije u Bankwatchu i dodaje: „Istovremeno, broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji dostigao je brojku od 1,5  milion i još uvijek raste. Upravo su to alternative za nova radna mjesta koje vlade trebaju da nude svojim građanima”.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju kaže da su priče o izgradnji novih termoelektrana odvlačenje pažnje od realnosti situacije pošto će rudnici ionako morati drastično smanjiti broj zaposlenih.

“Nažalost u protekle dvije decenije niti jedna vladajuća garnitura u BiH nije bila dovoljno hrabra da se uhvati u koštac sa ovim problemom i pokrene društveno odgovorne procese kojim bi se broj zaposlenih u rudnicima racionalno smanjio”, rekao je on.

Kako stoji u izvještaju, sve vlade zemalja Jugoistočne Evrope, pa tako i vlasti u Bosni i Hercegovini moraju prestati sa preuveličavanjem mogućnosti za zapošljavanje u sektoru uglja i početi da razmatraju druge načine za stimulaciju zaposlenosti, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije. Porazna je činjenica da odgovorni u Bosni i Hercegovini ne rade na pripremi realnog plana za transformaciju energetskog sektora i tvrdoglavo odbijaju da slijede primjere zemalja Evropske unije.

Preneseno sa : www.buka.ba.