Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!









Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja




 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneri



www.bicon-ag.ch

Prijatelji




www.metron.ch



www.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Pravila kompostiranja

 
 
Da bi proces kompostiranja tekao bez problema, trebamo voditi računa o četiri osnovna pravila:
  • usitnjavanje
  • miješanje
  • održavanje vlažnosti i prozračnosti
  • pokrivanje - zaštita od vremenskih uticaja
Usitnjavanje

Sav organsko biološki materijal za pripremu komposta treba biti usitnjen na dužinu palca, kako bi mikroorganizmi, gljivice i bakterije imali što veću površinu na koju mogu djelovati. Time za vrlo kratko vrijeme postižemo pretvaranje organsko bioloških ostataka iz kuhinje, domaćinstva i vrta u kompost – humus, bez nepoželjnih popratnih pojava kao što su pljesnivost, neugodan miris i insekti.

Mikroorganizmi "napadaju" organske ostatke prvenstveno na mjestima rezova – tzv. "ranama". Dakle: što sitnije – to bolje. Komadići manjih dimenzija se mogu mnogo bolje izmješati.
 

 
Miješanje

Prije početka kompostiranja pripremiti:
  • mekane – vodenaste ostatke povrća i voća, pokošene trave, lišća i drugih biljaka,
  • suhe – tvrde, drvenaste komponente, sjeckano drvo, lišće,slama... itd.

Tvrdi dijelovi osiguravaju kompostnoj hrpi neophodnu prozračnost i rastresitost. Mehki i tvrdi dijelovi se uvijek miješaju u približno jednakom omjeru, kako bi se osiguralo dovoljno zraka i hrane za mikroorganizme u kompostu i kako bi mogao započeti proces razgradnje.

Dobro složena, prozračna kompostna hrpa će se vrlo brzo zagrijati na 40-68 °C, što ubrzava raspadanje, a istovremeno i higijeniziranje komposta, tj. ubijaju se mnogi uzročnici bolesti i sjeme nekih korova. U vrijeme faze raspadanja, uz temperaturu od najmanje 60° C, kompostnu hrpu potrebno je najmanje u tri navrata promiješati.

Održavanje vlažnosti i prozračnosti kompostne hrpe
 

Usitnjeno drvo osigurava kompostnoj hrpi potrebnu prozračnost i rastresitost, a mekani biljni otpad hranu za mikroorganizme, kao i vlagu. Ako je kompostna hrpa suha po potrebi dodati vodu. Masu treba neprestano održavati vlažnom – poput iscjeđene spužve.

U vrućem Ijetnom periodu, poželjno je hrpu polivati vodom pomoću kante s ružom, ali ne više od 5-10 l/m³ odjedanput. U jesenjem i proljetnom kišnom periodu češće kontrolirati vlažnost, hrpu preslagati uz dodatak suhog isitnjenog granja, lišća, slame ili suhe trave.

Ako se formira grudva koju možemo držati sa dva prsta kompost je dovoljno vlažan.
 

Ako se kompost raspada onda je suh i treba ga nakvasiti vodom ili dodati svježeg, vlažnog materijala.

Ako je pljesniv ili ako curi voda prilikom stiska grudvice tada ima previše vode, treba dodati suhe materije i izmješati.

Zaštita od vremenskih uticaja – pokrivanje

Kompostnu hrpu je neophodno zaštititi od sunčeve svjetlosti i vremenskih uticaja prekrivačem ili poklopcem.
 

Pražnjenje kompostera

Kada je komposter pun, potrebno je masu iz kompostera izvaditi i izmješati. Miješati možemo vilama ili lopatom. Masu ne vraćamo u komposter nego od nje napravimo hrpu na tlu. Hrpu prekrijemo zemljom, slamom, sijenom, nekim ćebetom ili sličnim materijalom. Ne smijemo je prekriti najlonom, jer bi došlo do povećanja temperature, kao i povećanja vlage.

Hrpu ostaviti da stoji 6 sedmica, nakon toga je ponovo izmiješati. Hrpu je potrebno miješati još nekoliko puta (bar jedanput). Kompost se može korisiti nakon 6 mjeseci, a potpuno je zreo nakon 10-12 mjeseci.

Pravilno proizveden kompost poboljšava strukturu tla, hrani ga i liječi.

Dobar kompost:
  • oživljava tlo
  • poboljšava plodnost tla
  • osigurava prozračno, rastresito i propusno vrtno tlo obogaćeno humusnim grudvicama koje sadrže hranjive tvari i minerale potrebne biljkama
  • spriječava zbijanje i eroziju tla
  • poboljšava kvalitet i zdravlje povrća u vrtu
  • doprinosi Ijepšem i zdravijem izgledu sobnog i balkonskog cvijeća i cvijeća u vrtu

Broj posjeta: 434.653
Danas: 85

Pratite nas na facebook-u




Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Kompostirajmo organsku materiju, koju čine ostaci iz kuhinje i bašte! Smanjićemo tako ukupnu količinu otpada za 30-40%, dobićemo humus i zdravo bilje. detaljnije
svi savjeti »



Flag Counter