Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Biljno zemljani prečišćivač

Biljno – zemljani prečišćivači otpadnih voda u TK

U petak 7. septembra 2007. pušten je u rad prvi biljno-zemljani prečišćivač otpadnih voda „Sistem BiCon“ u BiH. Ovim projektom Centar za ekologiju i energiju Tuzla (CEETZ) učinio je pionirski korak u oblasti tretiranja otpadnih voda.

Prečišćivač je namijenjen za 350 učenika O.Š. Prokosovići, 40 zaposlenika škole i stanare 6 školskih stanova. Ovaj pilot prečišćivač je smješten u dvorištu škole u MZ Prokosovići, općina Lukavac.

Projektnu dokumentaciju izradila je firma BiCon iz Švicarske, a izvođač radova bila je firma Reweus d.o.o. iz Lukavca. Prečišćivač je izgrađen u periodu juli/august 2007.

Izgradnja prečišćivača finansirana je od:
  • Fördeverein UEZ (Švicarska),
  • Lotteriefonds Kanton Basel-Landschaft (Švicarska),
  • općina Lukavac i
  • općina Steinsel (Luxemburg),
  • Vlade TK.
Svečano puštanje u rad obavili su Načelnik općine Lukavac Dževad Mujkić i predstavnik donatora iz Švicarske Heinz Aebi.
 

Uz brojne prisutne od strane kantonalne, općinske i lokalne vlasti, Univerziteta u Tuzli, stručnjaka i donatora iz Švicarske, domaćih firmi zainteresiranih za ovakav vid tretmana otpadnih voda te mnogobrojnih građana održan je Okrugli sto s ciljem prezentiranja ovog na našim prostorima novog tretmana otpadnih voda.

Biljno-zemljani prečišćivači Sistem BiCon su sistemi za tretman otpadnih voda slični prirodnim. Prvi stepen prečišćavanja je mehaničko predprečišćavanje (u slučaju Sistema BiCon to je kompostirajući separator). Glavni biološki stepen prečišćavanja čini pješčano-zemljani filter zasađen biljkama. Biljno-zemljani prečišćivači u Švicarskoj važe kao jako pouzdani nisko-tehnološki sistemi.

Prirodi bliski postupci, kakav je BiCon sistem, zadovoljavaju se i bez puno tehnike, manje su osjetljivi i troše manje energije nego tehnički uređaji.
BiCon – prečiščivači rade potpuno automatski i malo im je potrebno za održavanje. Održavanje može da vodi jedan radnik ili vlasnik, koji ne mora da bude stručan. BiCon – prečiščivači jedva da sadrže potrošne dijelove, a nemaju ni specijalnih dijelova: nema problema rezervnih dijelova i mnogo toga može se lično napraviti, ako se posjeduje imalo zanatske vještine (poštedi nas troškova). Pogodni su za kućne i komunalne otpadne vode sa pojedinačnih posjeda, zaseoka, poljoprivrednih pogona, gostiona itd.

Firma BiCon je priznata firma u Švicarskoj, koja je izgradila 60 ovakvih sistema i svi su u upotrebi. U ovom projektu firma BiCon nije bila samo projektant nego i edukator jer je pristala da svoje višegodišnje iskustvo u Švicarskoj prenese u BiH.

Ideja je bila da javnosti, a posebno vlastima prezentiramo ovaj decentralni način tretmana otpadnih voda. Vođeni izrekom „bolje napraviti dva – tri mala koraka nego nijedan“ željeli smo pokazati da ne moramo čekati na realiziranje velikih i skupih projekata, ponekad je dovoljno imati smjelosti i uraditi mali ali značajan korak.

Centar za ekologiju i energiju je hrabro napravio prvi korak i iskreno se nadamo da će vlasti prepoznati prednosti ovakvog načina tretmana otpadnih voda i u budućnosti ih podržavati, kroz zakonsku regulativu, ali i direktno finansiranje.

Ukoliko ste zainteresirani da nešto više saznate o biljno-zemljanim prečišćivačima ili da ga posjetite stojimo Vam na raspolaganju. (detaljnije ⇒)

Broj posjeta: 434.653
Danas: 85

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Jedno domaćinstvo može da uštedi i do 75.000 litara vode godišnje pazeći na slavine. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter