Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Izolacioni materijali

 
 
Uloga toplotno izolacijskih materijala je smanjenje toplotnih gubitaka, kao i troškova za energiju, te zaštita nosive konstrukcije zgrade od atmosferskih uticaja i njihovih posljedica (vlaga, smrzavanje nosive konstrukcije, pregrijavanje). Dobra toplotna izolacija ima uticaj i na kvalitetu stanovanja jer su unutarnje površine toplije, što doprinosi toplotnoj udobnosti zgrade.

Na toplotnu zaštitu zgrade utiču debljina sloja toplotne izolacije i toplotna provodljivost materijala λ (W/m2). Ponuda toplotno izolacijskih materijala na tržištu je raznolika, a možemo ih podijeliti na:
  • anorganske i
  • organske materijale.
Od anorganskih materijala najviše se koriste kamena i staklena vuna, dok je među organskim materijalima najpopularniji stiropor. Ostali materijali s toplotno izolacijskim svojstvima su: glina, perlit, vermikulit, kokos, pamuk, lan, drvena vuna, celuloza, pluto, slama i drugo.

Staklena vuna

Staklena vuna je izvrstan toplotni izolator koji nudi optimalnu zvučnu izolaciju, ispunjava savremene protupožarne standarde i moguće je postavljati je naknadno. Koristi se kao toplotna i zvučna izolacija kosih krovova i ravnih plafona i drugih konstrukcija u industiji i brodogradnji.
 

Kamena vuna

Upotreba kamene vune kao izolatora omogućava vrlo dobru toplotnu izolaciju i izvrsno štiti od buke. Zahvaljujući njenoj poroznoj strukturi ona je u stanju apsorbirati sve dolazne zvučne valove.

Proizvodi od kamene vune mogu se koristiti u mnogim područjima. Klasična područja primjene nalaze se u visokogradnji i unutarnjoj gradnji. Kao tehnički izolator kamena vuna reducira potrošnju energije određenih procesa i smanjuje toplotne gubitke cijevnih instalacija.
 

Heraklit

Heraklit ploče koriste se kao materijali za toplotnu izolaciju vanjskih zidova, oblaganje nosivih i potpornih elemenata, koriste se i za zvučnu izolaciju ali i kao preventivno sredstvo protiv požara. Potrebno je naglasiti da ove ploče ne sadrže nikakve štetne tvari i da su vrlo prihvatljiv biološki i građevinski materijal.

Stiropor

Ekspandirani polistiren – stiropor je najpoznatiji toplotno-izolacijski materijal, na prvom mjestu u ukupnoj svjetskoj potrošnji termoizolacijskih materjala sa učešćem većim od 40 %.

Gustoća (kg/m3) najviše utiče na svojstva stiropora. Proizvodi se u šest različitih gustoća od 12 kg/m3 do 30 kg/m3 (čak i 40 kg/m3), pa se prema gustoćama i najčešće deklarirao. Međutim, sada se stiropor deklarira prema svim svojim svojstvima, a najčešće prema čvrstoći na pritisak (kPa). Svaki od ovih tipova ima svoje područje ugradnje, što je kod primjene veoma važno. Nekadašnja podjela na "meki" i "tvrdi" stiropor, dovodila je do nesporazuma i građevinskih šteta. Zato je kod projektovanja, primjene i kupovine potrebno obratiti pažnju na svojstva proizvoda i preporuke za primjenu.

Stiropor je za ljude i okoliš neškodljiv proizvod. Nije otrovan, a ako se i zapali, ne razvija štetne plinove. Ne sadrži fluor-hlor ugljikovodike i ne može uticati na vozonske rupev. Lahko se reciklira. Ne sudjeluje u stvaranju "efekta staklenika".

Broj posjeta: 434.653
Danas: 85

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Koristimo kišnicu, smanjit ćemo potrošnju pitke vode i uštedjeti novac. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter