Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Pasivne kuće

 
 
Pasivna kuća predstavlja objekt u kojem je tokom cijele godine prisutna ugodna temperatura, kako tokom zimskih, tako i tokom ljetnih mjeseci i to uz odricanje na ugradnju sistema za grijanje, odnosno, sistema klimatizacije. Ovakav model gradnje omogućava visok stepen stambenog komfora uz potrošnju energije za zagrijavanje koja je manja od 15 kWh/m2 i uz zadovoljenje primarnih energetskih potreba, uključujući toplu vodu i struju u kućanstvu uz potrošnju ispod 120 kWh/m2.

Pasivna kuća utroši i do 80% manje energije u usporedbi s niskoenergetskom kućom i do 90% u usporedbi s konvencionalnim građevinskim objektima.

Preračunato u potrošnji lož ulja: pasivna kuća normalno funkcioniše uz potrošnju manju od 1,5 l/m2 na godinu. Ovakvu senzacionalnu energetsku uštedu pasivna kuća dostiže zahvaljujući temeljnim fizikalnim principima: uklanjanju toplotnih gubitaka i optimalizaciji slobodnog dobivanja energije.

Pasivna arhitektura temelji se na nekoliko jednostavnih načela:

Pravilna orijentacija objekta s obzirom na strane svijeta

Pasivne građevine najčešće imaju tlocrt u obliku pravougaonika, tako da je jedna stranica duža od druge. Da bi se maksimalno iskoristio uticaj sunca, duža stranica mora biti okrenuta duž ose istok-zapad, tako da je cijela duža stranica građevine izložena suncu koje dolazi s juga (ili sjevera, ako se nalazimo u južnoj Zemljinoj hemisferi).

Velike staklene površine na osunčanoj strani

Ako želimo maksimalno iskoristiti potencijal sunca, moramo mu omogućiti da u maksimalnoj količini prodre u unutrašnjost građevine. To se postiže na taj način da se većina prozora i staklenih površina postavi na južnoj strani. No, staklene površine ne smiju biti ni prevelike, jer se tokom noći i oblačnih dana toplina akumulirana unutar kuće gubi upravo kroz prozore. Da bi se smanjio gubitak topline kroz staklene površine, koriste se izo-stakla ili termo-stakla. U nekim slučajevima se koriste pomični zatvarači kojima se noću prekrivaju stakla da bi se smanjio gubitak topline. Sa istočne, zapadne i sjeverne strane mogu se postaviti manji prozori koji služe isključivo da osiguraju dnevnu svjetlost.
 

Streha koja spriječava da ljeti svjetlost prodire u unutrašnjost kuće

Velike staklene površine mogu u toplijem dijelu godine prouzrokovati pregrijavanje prostora. Da bi to spriječili, iskoristit ćemo činjenicu da je putanja zimskog sunca vrlo niska, a putanja ljetnog sunca visoka. Dužina strehe mora biti tačno proračunata tako da u periodu kada korisnicima više nije potrebno zagrijavanje, streha blokira priodiranje sunca kroz prozore.
 

Dovoljna količina termalne mase

U pasivnoj solarnoj građevini za vrijeme zimskog sunčanog dana dovoljno je toplo da ne treba paliti dodatno grijanje. Međutim, kada ne bi bilo akumulacije topline, čim sunce zađe, zrak bi se ohladio i u prostoriji bi postalo hladno. Zato je prikupljenu toplinu potrebno akumulirati.

oplina se akumulira pomoću termalne mase. U tu svrhu se grade pregradni zidovi ili podovi od materijala sa visokim toplotnim kapacitetom. To su najčešće betonski, kameni ili cigleni (puna cigla) elementi, a nerijetko se koriste i vodeni zidovi, zbog visokog toplotnog kapaciteta vode. Na taj način i tokom noći i za vrijeme oblačnih dana termalna masa isijava toplinu prikupljenu za vrijeme sunčanih dana.

Termalna masa je važna i ljeti jer "upija" toplinu iz prostora, čineći ga tako hladnijim. Važno je po noći dozvoliti hladnom zraku da ohladi termalnu masu i ponese sa sobom toplinu akumuliranu danju.

Toplotna izolacija


Da bi se usporio proces hlađenja prostora u pasivnim građevinama se koriste obilne količine toplotne izolacije, ponekad čak i trostruko više nego u klasičnoj arhitekturi. Cijeli vanjski omotač kuće je potrebno kvalitetno toplotno izolirati. Rubovi, uglovi, spojna mjesta i otvori se moraju dobro isplanirati, kako bi se izbjegla pojava hladnih mostova.

Svi vanjski dijelovi objekta koji ne propuštaju sunčevu svjetlost moraju imati koeficijent toplotne izolacije ispod 0,15 W/m2K – to znači na stepen temperaturne razlike i kvadratnog metra vanjske površine gubitak topline smije iznositi najviše 0,15W.

Prozračivanje pasivne kuće

Jedno od glavnih pitanja, kada su pasivne kuće u pitanju, jeste održavanje kvalitete zraka. Dobru kvalitetu zraka moguće je ostvariti ukoliko potrošeni zrak ''redovno'' zamijenimo svježim. Mogli bismo dva puta dnevno otvoriti prozore na kući, ali to ne bi bilo dovoljno.

Prozračivanje funkcionira pravilno samo ako potrošeni zrak redovno biva uklonjen iz kuhinje, kupaonice i toaleta, kao i drugih prostorija. Istovremeno s druge strane svježi i nepotrošeni zrak izvana struji u kuću – u dnevni boravak, dječju sobu, radnu sobu i spavaću sobu.

U ovom slučaju iskoristilo bi se onoliko svježeg zraka koliko zahtijeva zdrav stambeni okoliš i komfor kuće, u unutarnje prostorije stigao bi svježi neobrađeni zrak. Na ovaj način postigli bismo visoki stepen higijene zraka u kući.
 

Vidimo da opisani način prozračivanja nije kompleksan, naime, moguće ga je realizirati pomoću običnog uređaja za prozračivanje i otvora kroz koje bi u unutrašnjost ulazio vanjski svježi zrak. Vanjski otvori propuštali bi svježi (hladni zrak) u dovoljnim količinama u unutarnje prostorije.

No, ovakvo rješenje u pasivnoj kući značilo bi preveliki gubitak topline koji bi se javljao kao posljedica odlaska potrošenog toplog zraka iz kuće – gledano kroz ukupnu energetsku bilancu toplinski gubitak u ovom slučaju bio bi prevelik i bio bi nadoknadiv samo uz snažno zagrijavanje.

Savremeni sistemi prozračivanja/grijanja u stanju su preuzeti od 75-95% topline iz potrošenog zraka i predati ga svježem. Najvažnije radnje oko preuzimanja i predavanja topline događaju se unutar toplotnog prijenosnika i visoko-efikasnih filtera (temelje se na takozvanim EC-motorima visoke efikasnosti) kroz koje prolaze obje zračne struje.
 

Dodatnu mogućnost za poboljšanje efikasnosti sistema za prozračivanje nude zemni izmjenjivači topline. Zemlja je tokom zime u prosjeku toplija, a tokom ljetnih mjeseci hladnija od zraka iz okoline.

Svježi je zrak tako uz pomoć zemlje moguće prethodno zagrijati, odnosno, ohladiti. Zrak može direktno strujati kroz zračne kanale (zračni zemni izmjenjivač topline) ili indirektno (pomoću hidrauličnog sistema).

Danas nam na raspolaganju stoje tehnička rješenja za prozračivanje pasivnih kuća koja se odlikuju visokom efikasnošću i laganim i bešumnim radom. Postoje također i kompaktni uređaji za prozračivanje koji u sebi sadržavaju svu kućnu tehniku potrebnu pasivnoj kući.
 

Pasivna kuća u Švicarskoj
 
Dugogodišnja mjerenja su u prvoj pasivnoj kući u njemačkom gradu Darmstadt-Kranichsteinu neosporno potvrdila: potrebe za dogrijavanjem unutrašnjosti bile su neznatne, čak i tokom oštrih zimskih mjeseci 1996/1997 kada je dnevna prosječna temperatura padala i do -14°C. Koncept ove kuće tako je dobro napravljen i konstruiran da se prostor od 20 m2 mogao sasvim ugodno ugrijati i pomoću dvije standardne sijalice od 75W (unutrašnji izvori topline). Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti konstanto je iznosila preko 20°C.

Broj posjeta: 434.653
Danas: 85

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Adekvatnom izoliranjem vanjskog zida stambenog objekta mogu se ostvariti značajne uštede toplotne energije i novca. Npr. gubici neizoliranog zida od opeke debljine 19cm iznose 134kWh/m2. Isti zida sa izolacijom od 10cm ima gubitke od 26kWh/m2. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter