Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Zdravo ekolozi

 
 
Zdravo mali ekolozi! Pozdravlja vas žabac Kreko

Dragi moji drugari, ovdje ćemo se upoznati sa značajem vode za ljude i druga živa bića i načine na koji ćemo je očuvati.

Da li znate koliko vode ima na našoj planeti Zemlji?

Kada bi čitava planeta mogla stati u 10 čaša, 3 čaše bi bile ispunjene zemljom koja bi predstavljala kopno, a preostalih 7 čaša bi ispunjavala voda. Iako na Zemlji ima veoma mnogo vode, samo mali dio je upotrebljiv za ljude, a veliki dio se nalazi u glečerima u vidu leda i u morima i okeanima kao slana voda.

Voda čini veliki dio našeg tijela. Da vam to slikovito objasnim, od pete pa skoro do ramena ona ispunjava naše tijelo. Osim toga, neophodna nam je za piće, održavanje higijene, pripremanje hrane, ali i za još mnogo drugih potreba.

Na našoj planeti je uvijek ista količina vode. Nikad ne može nestati, već stalno kruži. Uz pomoć Sunčeve topline, ona isparava iz mora, rijeka, jezera, tla i biljaka, penje se uvis, pretvara u oblake i, u vidu kiše, snijega ili leda ponovo pada na tlo. I mi stvaramo vodenu paru. Da bi se uvjerili, puhnite u svoj prozor i vidjećete na staklu da se vaš dah sastoji od mnoštva sićušnih vodenih kapljica.

U vodi je nastao prvi život i bez čiste vode ne bi bilo života na našoj planeti. Znači, voda je jednako potrebna i ljudima i životinjama i biljkama. Da bismo bili što zdraviji, dnevno bi trebali popiti 8 čaša vode.

Zato predlažem, popijte sad jednu čašu i ... okrenite stranicu!

Kao što sam vam rekao, voda nikada ne može nestati, ali se može zagaditi. Zagađenje pitke vode najviše prouzrokuju otpadne vode iz domaćinstava, sa poljoprivrednih zemljišta na kojima se koriste vještačka đubriva i iz industrijskih postrojenja.

Zbog neodgovornog bacanja otpadaka, rijeke i jezera u našoj zemlji su u velikoj mjeri zagađene. Ja znam da vi to ne radite, ali opomenite onog ko to radi, jer očito neki ljudi ne znaju za šta služe kante i kontejneri. Biću vam veoma zahvalan, jer mi nije lako skakutati i plivati s konzervom na glavi.
 

Broj posjeta: 434.845
Danas: 0

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Prilikom pranja zubi i brijanja ne ostavljajte vodu da stalno teče, možemo uštedjeti do 40 litara vode svaki put. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter