Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Zdravo ekolozi

 
 
Zdravo mali ekolozi pozdravlja vas zeko Peko
 
Dragi moji drugari, upoznajmo se sa raznim otpadom koji zagađuje naše tlo. Vidjećete šta se može učiniti s njim, da bi živjeli u čistoj i zdravoj okolini koja nam omogućava normalan rast i razvoj, to jest, zdrav i lijep život.

Tlo je nevjerovatna mješavina praha od kamenja koje sadrži razne minerale, ostataka biljaka i životinja, zraka i vode. Po tlu hodamo, igramo se, uzgajamo biljke i drveće, gradimo kuće, zgrade i razne, velike objekte i još mnogo, mnogo toga.

Zamislite samo koliko raznih životinja i životinjica, rujući i kopajući pravi lavirinte i jazbine u unutrašnjosti tla, pa čak tu donose na svijet svoju mladunčad, a neke, opet, sakrivaju zalihe hrane za zimu. Tlo je poput dobre vile koja pomaže da sjemenje pušta svoje korijenje i izrasta u biljke. Tu se nalaze velika bogatstva i to ne samo zlato, dijamanti i drago kamenje, već i ugalj, nafta, bakar, željezo i mnoge druge rude. Ono nam poklanja glinu iz koje proizvodimo opeku i crijep, pijesak koji nam je potreban za proizvodnju stakla, mermer i sve što nam je potrebno da bismo gradili kuće. Tlo je veliko bogatstvo koje imamo i zato ne smijemo naokolo bacati predmete koji ga prljaju i zagađuju.

Moram vam reći da samo ljudi stvaraju otpad koji priroda ne može prečistiti. U sadašnjem, modernom društvu, otpad nastaje najvećim dijelom radom raznih industrijskih postrojenja, zatim poljoprivrednim aktivnostima a, svakako i u domaćinstvima. Pomislite samo koliko puta, kad pođemo napolje da se igramo, mama zamoli da usput bacimo kesu pretrpanu otpacima. Usput, obratite pažnju i na naše kontejnere i koliki je nered oko njih. Mislim da je više raznih otpadaka okolo, nego u samom kontejneru.

STRAŠNO!!! Očito je vrijeme da malo poradimo na zaštiti svoje okoline i zato, na slijedećim stranicama saznajte nešto o otpadu i načinu njegovog ponovnog korištenja koje nazivamo recikliranje!

Znate li šta mi se dogodilo neki dan?

Dok sam skakutao i igrao se, stao sam na komad razbijene staklene flaše. Nožica mi je bila krvava i strašno me je boljela. Moja mama me je odvela u našu zečiju bolnicu, gdje mi je čika doktor izvadio taj komad stakla i previo nogu. Poslije toga sam morao ležati dva dana. Pitam se, ko razbija staklene flaše i baca razne otpatke na dječije igralište? Ja uvijek bacim u kantu ono što mi ne treba. Ako vi vidite nekog da baca otpatke na ulicu ili travu, opomenite ga. Objasnite mu da se kesice od smokija, čipsa i bombona ne kače po grmlju i drveću, kao kaputi po vješalici. Na taj način ćete sačuvati svoju okolinu i nikom se neće desiti nezgoda kao meni.

Broj posjeta: 434.845
Danas: 277

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Koristimo biorazgradljive deterdžente bez fosfata. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter