Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Zdravo ekolozi

 
 
Zdravo mali ekolozi pozdravlja vas vrpčić Dživko

Dragi mali prijatelji, ovdje ću vam govoriti o zraku.

Zrak se nalazi svugdje oko nas, ali ga ne vidimo, ne čujemo i ne možemo ga dohvatiti. Ako je bliži tlu, topliji je, a što je dalje sve je hladniji. Topli zrak je lakši od hladnog pa se penje, a hladni se spušta i tako se mijenjaju i kruže, to jest cirkulišu i nastaje vjetar kojeg osjetimo na našoj koži i u kosi. Možemo reći da je zrak pravi “Nemirko“, jer se nikad ne smiruje.

U zraku su pomiješani razni plinovi (gasovi) koji su nam potrebni za život. Najviše ima azota (78%), a onda kiseonika (21%), koji nam služi za disanje i u maloj količini (svega 1%) su ostali plinovi, kao što su ugljen dioksid, ozon, helijum i drugi.

Zrak se nalazi oko cijele naše planete i poput oklopa nas štiti od raznih negativnih uticaja iz vasione. On nema gdje pobjeći i zato je bitno da ostane čist. Kad je prljav i zagađen, biljke venu, a i mi smo češće bolesni. Neki čak teško dišu i bole ih pluća.

U prirodi se dešavaju određeni procesi, poput vulkanskih erupcija i velikih požara koji dovode do zagađenja zraka, a na koje mi ne možemo uticati. Međutim, postoje zagađenja nastala ljudskim aktivnostima, kao što su: industrija, energetska postrojenja koja koriste fosilna goriva za svoj rad, vožnje automobilima i drugim prevoznim sredstvima, korištenje raznih sprejeva i mnoge druge aktivnosti na koje mi, ipak, možemo imati uticaja. Taj višak zagađenja, koji stvaraju ljudi, priroda ne može prečistiti i tako dolazi do promjena u prirodi, kao što su : efekat staklene bašte, globalno zagrijavanje, pojave kiselih kiša i ozonskih rupa sa kojima ćete se upoznati na slijedećim stranicama.

Zamislite, neki dan sam preletio iznad kontejnera u kojem je neki “nevaljalko“ nešto zapalio.
Malo je nedostajalo da me veliki, sivi dim uguši.Moram vam priznati da, kada je zrak zagađen i kad je nebo sivo, osjećam se nekako umorno i tužno.
Siguran sam da i vi dijelite moje mišljenje da je čisto, plavo nebo puno ljepše!


Zamislite, neki dan sam preletio iznad kontejnera u kojem je neki “nevaljalko“ nešto zapalio. Malo je nedostajalo da me veliki, sivi dim uguši. Moram vam priznati da, kada je zrak zagađen i kad je nebo sivo, osjećam se nekako umorno i tužno.

Siguran sam da i vi dijelite moje mišljenje da je čisto, plavo nebo puno ljepše!

Broj posjeta: 434.845
Danas: 0

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Smanjimo stvaranje otpada izbjegavanjem ambalaže, popravkom starih aparata, kupovinom kvalitetnih proizvoda, .... inače ćemo u TK za 36 godina biti zatrpani otpadom u visini od 1 metra. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter