Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!









Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja




 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneri



www.bicon-ag.ch

Prijatelji




www.metron.ch



www.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Savjeti dana


Optimalna temperaturu u bojleru je 55-60°C (podiok II) i pri višednevnom odsustvu iz kuće ga treba isključivati.

detaljnije

Frižider treba odlediti barem 2 puta godišnje. 5mm leda povećava potrošnju električne energije za 30%.

detaljnije

Zamrzivač treba postaviti tako da na njega ne padaju sunčevi zraci, jer u prostoriji gdje je temperatura 15ºC zamrzivač troši za trećinu energije manje nego u prostoriji od 25ºC.

detaljnije

Regulirajnjem termostata na radijatorima, tako da se temperatura u prostorijama smanji za samo 1°C, godišnje se može uštedjeti cca 6% energije za zagrijavanje.

detaljnije

Optimalna temperatura radijatora je: u kupatilu 22°C (podiok 4), dnevnog boravka 20-22°C (podiok 3-4), spavaće sobe 16-18°C (podiok 2-3), hodnika i prostorija koje manje koristimo 17°C (podiok 2), prostorija koje rijetko koristimo 15-17° C (podiok 1-2).

detaljnije

Frižidere i zamrzivače treba postaviti na optimalnu temperaturu: frižider na 5°C, zamrzivač na –15°C. Na ovaj način izbjegavamo nepotrebne gubitke energije i štedimo novac.

detaljnije

Prostorije treba provjetravati 2-3 puta dnevno uz maksimalno otvaranje prozora u trajanju od 5 minuta. Tako smanjujemo gubitke energije i imamo više svježeg zraka.

detaljnije

Prilikom kupovine novih kućanskih aparata obratimo pažnju na sadržaj energetske oznake. Kupujmo samo kućanske aparate A klase jer oni štede energiju i novac.

detaljnije

Uvijek preskočimo predpranje u veš-mašini ukoliko veš nije jako prljav.

detaljnije

Procjenjuje se da se kroz dimnjak izgubi oko 25% toplotne energije. Za vjetrovitih dana, hladni zrak ulazi kroz dimnjak i uzrokuje propuh u raznim prostorijama kuće. Djelimično zatvaranje dimnjaka koji se ne koriste značajno će reducirati toplotne gubitke.

detaljnije

Prljavi veš treba prati samo ako je veš mašina puna. Našina napunjena do pola troši oko 50% više energije.

detaljnije

Štedimo energiju i novac.Skidanjmo kamenac u bojlerima i to ako ih koristimo na temperaturi 55-60°C, svake 4-5 godine, a na 75-80°C, svake godine.

detaljnije

Treba koristiti štedne sijalice umjesto običnih, jer one imaju 8 puta duži vijek trajanja i troše 5 puta manje energije.

detaljnije

Poboljšanjem toplotno izolacijskih karakteristika zgrade moguće je postići smanjenje ukupnih gubitaka toplote u zgradi za 50-80% prosječno.

detaljnije

Provjetravanje prostorija otvoranjem prozorima na kipu gubimo energiju, a nemamo dobar kvalitet zraka.

detaljnije

Ne treba postavljati frižider u blizini šporeta, kamina, grijača i radijatora. Postavljanje frižidera u blizini izvora toplote dovodi do veće potrošnje električne energije.

detaljnije

Adekvatnom izoliranjem vanjskog zida stambenog objekta mogu se ostvariti značajne uštede toplotne energije i novca. Npr. gubici neizoliranog zida od opeke debljine 19cm iznose 134kWh/m2. Isti zida sa izolacijom od 10cm ima gubitke od 26kWh/m2.

detaljnije

Poklopljen lonac u kome se nešto kuha štedi 4 puta više energije od otvorenog.

detaljnije

Ako upotrebljavate mašinu za sušenje veša prethodno treba rublje u veš mašini dobro iscentrifugira.

detaljnije

Tave, lonci, šerpe i drugo posuđe za kuhanje treba imati ravno dnom, koje odgovaraja veličini ploče na električnom šporetu.

detaljnije

Radijatore ne treba zaklanjajati namještajem i zavjesama. Time se onemogućava nesmetano širenje toplote po prostoru.

detaljnije

Prazan zamrzivač troši više energije nego pun. Ako nedostaje hrane onda se prazni prostor može dopunite stiroporom.

detaljnije

Nazad na sve kategorije savjeta

Broj posjeta: 419.733
Danas: 124

Pratite nas na facebook-u




Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Frižidere i zamrzivače treba postaviti na optimalnu temperaturu: frižider na 5°C, zamrzivač na –15°C. Na ovaj način izbjegavamo nepotrebne gubitke energije i štedimo novac. detaljnije
svi savjeti »



Flag Counter