HEAL analiza pokazala – Blok 7 TE Tuzla će uzrokovati preuranjenju smrt kod 765 ljudi

HEAL analiza pokazala – Blok 7 TE Tuzla će uzrokovati preuranjenju smrt kod 765 ljudi

KINEZI SE ŽURE S ULAGANJIMA NA BALKANU: IZGRADNJA NOVE TERMOELEKTRANE U BOSNI ZNAČI NARUŠAVANJE ZDRAVLJA STANOVNIKA BOSNE I HERCEGOVINE I ŠIRE

Investicije u novi blok TE Tuzla nije samo kredit kineza već i narušeno zdravlje građana. Vrijeme je da Vlada BiH prioritizuje naše zdravlje.

Stanovnici Bosne i Hercegovine bi, prema Sporazumu koji je potpisan između Bosne i Hercegovine i kineske Exim banke, trebali otplaćivati kreditni dug u iznosu od 613 miliona eura u narednih 20 godina, kako stoji u samom sporazumu. Ali, građani će otplaćivati i puno više od kredita. U zalog za novu termoelektranu dati će i svoje zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe zabrinutost za Bosnu i Hercegovinu kao jednu od četiri zemlje u svijetu sa najzagađenijim vazduhom, a time i najvećim brojem smrtnih slučajeva nastalih uslijed štetnog uticaja zagađenog vazduha na zdravlje čovjeka.

Tokom dvodnevnog Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji je zvanično otvoren juče u Budimpešti, predstavnici Bosne i Hercegovine potpisali su Sporazum o kreditnom zaduženju koji će biti iskorišten za igradnju TE Tuzla Blok 7 od 450 MW.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle objašnjava “Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Evropi već godinama, a potpisivanje ovog ugovora o kreditu pečat je na potpisanu smrtnu kaznu za stanovništvo Tuzlanskog kantona.”

Emisije štetnih gasova iz elektrana na ugalj doprinose zagađenosti vazduha i povezuju se sa nepotrebnim visokim stopama prerane smrti, hroničnim plućnim bolestima, srčanim oboljenjima i astmom. Prema proračunima Alijanse za zdravlje i životnu sredinu – HEAL, 17 ljudi godišnje će doživjeti preuranjenu smrt zbog zagađenja od Bloka 7 – termoleketrane Tuzla što je jednako direktnim zdravstvenim troškovima između 6 i 16 miliona eura.

Pod pretpostavkom da će rad Bloka 7 TE Tuzla trajati 45 godina to bi značilo da će za vrijeme rada i postojanja ove elektrane preuranjenju smrt doživjeti 765 ljudi, a to je jednako direktnim zdravstvenim troškovima između 270 i 720 miliona eura. Uz navedene činjenice, štete od elektrane Tuzla treba ubrojati i štete zbog klimatskih promjena i uticaja na zdravlje i troškove koji su povezani s istim.

”Analize pokazuju veliki stepen zagađenosti vazduha koji će dikretno uticati na zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine i regiona”, kaže Vlatka Matković Puljić, savjetnica za zdravlje i životnu sredinu Alijanse za zdravlje i životnu sredinu za regiju Balkana – HEAL Balkans. ”Investiranje u ovakve projekte znači narušavanje životne sredine čija refleksija će se odraziti na zdravstveno stanje stanovnika ove države te izazvati, pored hroničnih plućnih bolesti, srčanih oboljenja i astmi, mnogobrojne smrtne slučajeve. Posve je suludo da u vijeme kad se svjetske ekonomije usmjeravaju na obnovljive energije, Vlada Bosne i Hercegovine nastavlja sa planovima za proizvodnju energije s najprljavijom tehnologijom.”

Za više informacija pročitajte Tehnički izvještaj – Uticaji termoelektrana na ugalj na zdravlje na Zapadnom Balkanu.