Poziv na svečani obilazak Staze dobre vodne komšije

Poziv na svečani obilazak Staze dobre vodne komšije

Čast nam je pozvati Vas na svečani obilazak Staze dobre vodne komšije  (Staza DVK) koji će se održati u četvrtak, 25.10.2018.

U okviru projekta Dobre vodne komšije u gornjem toku rijeke Spreče u općinama Kalesija, Osmaci i Šekovići odabrano je 13 lokacija, koje predstavljaju važne kulturno-historijske znamenitosti i koje preporučijemo turistima za obilazak. U cilju razvoja turizma izrađen je Vodič za Stazu DVK, čija elektronska verzija se može preuzeti na linku:http://ekologija.ba/wp-content/uploads/2018/09/Vodic-za-Stazu-DVK.pdf.U obilazak Staze će biti uključeni predstavnici nadležnih entitetskih i kantonalnih institucija, općina iz sliva rijeke Spreče, menadžmenti 8 škola, nastavnici i učenici, NVO i mediji.

U okviru manifestacije će biti posjećene tri lokacije, a centralna manifestacija će biti održana u Papraći, pored izvora rijeke Spreče, općina Šekovići.

Program svečanog obilaska Staze DVK
10.00 Okupljanje svih učesnika na uređenom dijelu rijeke Spreče u općini Klaesija, koji se nalazi nedaleko od centra općine na putu prema Gojčinu
10.00- 10.45 Obraćanje načelnika, osvježenje i zakuska za učesnike
10.45 – 11.00 Prevoz autobusima do uređenog dijela rijeke Spreče u općini Osmaci
11.00 –  11.20 Obilazak novouređenog dijela rijeke Spreče – budućeg kupališta. Obraćanje načelnika općine
11.20 – 12.00 Vožnja do općine Osmaci kratko zadržavanje i nastavak transfera do izvorišta rijeke Spreče u Papraći
12.00 – 12.15 Dolazak  u Papraću obilazak Manastira
12.15 – 13.00 Svečani program: obraćanje zvaničnika i priredba učenika
13.00 – 14.00 Zakuska za odrasle i podjela sendviča i sokova za učenike

 

Kontakt osoba: Džemila Agić dzemila.agic@bih.net.ba, mob: 061 724 033; tel/fax 035 249 311.

Napomena:Za učesnike je organiziran autobuski prevoz. Jedan autobus kreće iz Papraće, a drugi iz Doboj Istoka.

Ovaj manifestacija je dio projekta  “Dobre vodne komšije II“ koje realizira Centar za ekologiju i energiju, a njegovu realizaciju je omogućio Robert Bosch Stiftung. Cilj projekta je da se kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolja saradnja između učenika, roditelja, nastavnika, menadžmenta 8 osnovnih škola i predstavnika 6 općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Petrovo, Gračanica i Doboj Istok) koje se nalaze u slivu rijeke Spreče.

Vjerujemo da znate koliko je važan kvalitet vode u rijeci Spreči za sve nas i zato se nadamo da ćete uspjeti uskladiti svoje obaveze i pridružiti nam se da zajedno istaknemo značaj njene zaštite.

S poštovanjem,

Direktorica Centra za ekologiju i energiju

mr.sc. Džemila Agić