[16-Jun-2022 18:58:39 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.taxonomy.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.taxonomy.php on line 11 [19-Jun-2022 01:30:13 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.clients.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.clients.php on line 11 [19-Jun-2022 07:46:18 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.buddypress.php:7 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.buddypress.php on line 7 [20-Jun-2022 13:29:26 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.testimonials.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.testimonials.php on line 11 [20-Jun-2022 23:54:44 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.contact-form-7.php:8 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.contact-form-7.php on line 8 [27-Jun-2022 16:51:10 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.services.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.services.php on line 11 Održan kamp za mlade buduće liderke - Centar za ekologiju i energiju

Održan kamp za mlade buduće liderke

Održan kamp za mlade buduće liderke

Predstavnici Centra za ekologiju i energiju Tuzla proteklog vikenda održali su u Sportsko rekreativnom centru  Ajdinovići  trodnevni edukativni  kamp za mlade liderke, učenice srednjih škola u Tuzli. Riječ  je o projektu osnaživanja mladih djevojaka od 15 do 18 godina, ekoloških aktivistica i njihovom većem angažmanu na rješavanju problema zagađenja zraka u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Prvi dan kampa bio je posvećen medijskom i javnom nastupu liderki. Uz usvajanje novih informacija o zagađenju zraka, organizovane su i prezentacije o ovoj temi.

Mlada liderka Jasmina Soljankić, učenica Građevinsko geodetske škole iz Tuzle kaže da je njena generacija  veoma ugrožena zagađenjem zraka, posebno u zimskim mjesecima kada bi svoje vrijeme trebali provoditi u zatvorenom prostoru i bez aktivnosti zbog zagađenja. Smatra da su ovakvi projekti i radionice prilika da se pomogne mladim da se više i bolje čuje njihov glas.

Drugog i trećeg dana edukativnog  kampa, mlade ekološke liderke radile su na liderstvu i komunikaciji te pripremale, organizovale i održale simulaciju javne tribine o zagađenju zraka. Sve ove aktivnosti dio su pripreme kampanje pod nazivom “Hoćemo da dišemo punim plućima!“.

Džemila Agić-direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla ističe da je cilj osnažiti mlade djevojke da postanu aktivne građanke u društvu i zagovaraju svoja prava. Pravo na zdrav i aktivan život, osnovno je ljudsko pravo i  mladi imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog zagađenja zraka i pozovu nadležne na odgovornost. Direktorica Agić dalje navodi da su sa projektom počeli u martu prošle godine, te da su za mlade liderke organizovali 5 edukativnih interaktivnih radionica o vještinama liderstva, ravnopravnosti spolova, javnom i medijskom istupanju, a kroz sve aktivnosti je bila zastupljena i tema o zagađenju zraka.

Također, ove aktivnosti su i veoma važna edukacija djevojaka da steknu samopouzdanje i postanu uspješne komunikatorke, da na konkretnim primjerima zagovaraju svoja prava, te da svojim djelovanjem stvore osnove za dobijanje liderske pozicije u budućnosti i da pozitivno djeluju na ostale žene u društvu.

Značaj osnaživanja žena, posebno mladih djevojaka u BIH, prepoznala je i Vlada Sjedninjenih američkih država, pa je ove aktivnosti Centra za ekologiju i energiju Tuzla podržala finansijski kroz projekat “Želim biti liderka“.

Mlade, ekološke liderke će u januaru i februaru 2018. godine provesti kampanju “Hoćemo da dišemo punim plućima!“. Biće organizovane mirne šetnje upozorenja zbog zagađenja zraka, edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama u općinama Tuzlanskog kantona, te na kraju će biti organizovane press konferencija i javna tribina na ovu temu.