Kampanja – “HOĆEMO DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA!“

Kampanja – “HOĆEMO DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA!“

Mlade buduće liderke apeluju da je pet do dvanaest da se nešto uradi i pozivaju na mirnu šetnju gradom sa zaštitnim maskama

Kampanja je dio aktivnosti projekta “Želiim biti liderka!“ koji realizira Centar za ekologiju i energiju, a podržava  Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, sciljem osnaživanja 36 mladih djevojaka,uzrasta od 15 do 18 godina,da postanu aktivne građanke u društvu i da zagovaraju svoja prava, kao i da se bore da žive u čistom i nezagađenom okolišu.

Datum okupljanja: 23.1.2019.

Mjesto okupljanja: Soni trg, Tuzla

Vrijeme okupljanja: od 11.30 h

Zagađenje zraka u TK, a posebno u Tuzli, Lukavcu i Živinicama predstavlja veliki problem. Enormne vrijednosti zagađenosti zraka, uz zadržavanje visokih koncentracija toksičnih materija, predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje stanovništva i zahtijevaju hitnu i efikasnu akciju, da bi se spriječile teške posljedice i porast smrtnosti.

Zbog toga 36 mladih srednjoškolki provode kampanju protiv zagađenja zraka i smatraju da je krajnji čas da se nešto uradi.

Na današnjoj kampanji, izjave o uticaju zagađenja na zdravlje stanovništva će davati buduće mlade liderke: Arnela Arnautović, Ajla Suljić, Alma Močić i Adna Hasanbašić

Nakon davanja izjava, koje su planirane u 11.55 h, ova grupa će sa Sonog trga krenuti u mirnu šetnju gradom, sa zaštitnim maskama i ponovo se vratiti na Soni trg.

Pozivamo sve medije i građane da nam se pridruže i da nas podrže, jer “HOĆEMO DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA!“

Kontakt osoba: Džemila Agić, Direktorica CEE: 061 724 033; dzemila.agic@bih.net.ba

Tim Centra za ekologiju i energiju