Mlade buduće liderke apeluju da je pet do dvanaest da se nešto uradi i pozivaju na mirnu šetnju gradom sa zaštitnim maskama

Mlade buduće liderke apeluju da je pet do dvanaest da se nešto uradi i pozivaju na mirnu šetnju gradom sa zaštitnim maskama

Pozivamo Vas na ponovnu šetnju gradom sa zaštitnim maskama na licu

 Datum okupljanja: 30.1.2019.

Mjesto okupljanja: Soni trg, Tuzla

Vrijeme okupljanja: od 11.30 h

Kampanjom“HOĆEMO DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA!“ 36 mladih djevojaka uzrasta 15 – 18 godina žele da ukažu na probleme zagađenja zraka u Tuzli Lukavcu i Živinicama, koje stvaraju industrija, individualna ložišta, kotlovnice,privredni subjekti i saobraćaj i smatraju da je krajnji čas da se nešto uradi.

Djevojke od prošle sedmice, svake srijede, tačno pet do dvanaest izlaze na ulicu, govore o problemima vezanim za zagađenje zraka i šetaju s maskama. Svaka sedmica je tematska.

  • 01.2019. (prošla sriijeda) je bilo riječi o “Uticaju zagađenja zraka na zdravlje“,
  • 01.2019. (sutra) je tema: “Uticaj industrije na zagađenje zraka“,
  • 02.2019. (srijeda) je tema: “Uticaj individualnih ložišta na zagađenje zraka“,
  • 02.2019. (srijeda) je tema: “ Uticaj saobraćaja na zagađenje zraka“

Na sutrašnjoj kampanji, izjave o uticaju industrije na zagađenje zraka će davati mlade liderke: Azra Kasumović, Zerina Salihović i Marijana Marković.

Nakon davanja izjava, koje su planirane u 11.55 h, grupa će sa Sonog trga krenuti u mirnu šetnju gradom, sa zaštitnim maskama i ponovo se vratiti na Soni trg.

Poslije završetka cjelokupne kampanje, mlade buduće liderke će krajem februara organizirati javnu tribinu na kojoj će prezentirati sve probleme vezane za zagađenje zraka i dati prijedloge za njihovo rješavanje.

Pozivamo sve medije i građane da nam se pridruže i da nas podrže, jer “HOĆEMO DA DIŠEMO PUNIM PLUĆIMA!“

Kontakt osoba:

Džemila Agić, Direktorica CEE: 061 724 033; dzemila.agic@bih.net.ba

Tim Centra za ekologiju i energiju

Kampanja je dio aktivnosti projekta “Želiim biti liderka!“ koji realizira Centar za ekologiju i energiju, a podržava  Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, sciljem osnaživanja 36 mladih djevojaka,uzrasta od 15 do 18 godina,da postanu aktivne građanke u društvu i da zagovaraju svoja prava, kao i da se bore da žive u čistom i nezagađenom okolišu.