U okviru kampanje “Voda za sve!“ obilježen Dan rijeke Spreče

U okviru kampanje “Voda za sve!“ obilježen Dan rijeke Spreče

Sadnjom stabala i svečanom manifestacijom u Kalesiji juče je obilježen Dan rijeke Spreče, u  okviru kampanje “Voda za sve!“ koju uz podršku Evropske unije, realizuje Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. S obzirom da ova rijeka povezuje dva bh. entiteta i ima višestruki značaj za cijeli region, cilj obilježavanja ovog datuma je da se istakne značaj i potreba zajedničkog djelovanja na njenoj zaštiti.

“Zaštita rijeke Spreče mora da se izdigne iznad entitetskih, stranačkih i pojedinačnih interesa.  Zagađenje vodnih resursa je veoma ozbiljan i alarmantan problem u BiH. Njegovo rješavanje je dugotrajan i sveobuhvatan proces, pri čemu je neophodna uključenost nadležnih institucija svih nivoa vlasti, privrednog sektora, građana i organizacija civilnog društva i medija. Svi smo mi u isto vrijeme i zagađivači i žrtve nastalog stanja i ovaj problem možemo samo zajedničkim i planskim djelovanjem riješiti”, istakli su u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Dan rijeke Spreče prvi put je obilježen prošle godine kada se šest općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i osam škola iz ovih općina ujedinilo i zajedno odlučilo da radi na zaštiti ove rijeke.

U okviru kampanje “Voda za sve!“ danas je održan i okrugli sto u Tuzli na kojem je predstavljen kratki film o rijeci Spreči i jezeru Modrac te  dokument “Analiza postojeće legislative u oblasti zaštite vodnih resursa u Federaciji BiH“. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, inspekcije, univerziteta, organizacija civilnog društva i građani, koji su se složili da je potrebno hitno nastaviti proceduru usvajanja novog nacrta Zakona o vodama FBiH.

Kampanja “Voda za sve!“ se odnosi na industrijsko zagađenje voda, a u fokusu ima rijeku Spreču i jezero Modrac. Realizuje se u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija i Francuska ambasada u BiH.

Za dodatna pitanja i informacije kontakt osoba je Amra Skramončin, tel/fax 035/249-311 ili email: amra.skramoncin@ekologija.ba