3 Marta, 2020 Novosti Nema komentara

Kao vozač povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelj svojim primjerom.

Policija navodi da su djeca ugrožena kategorija u saobraćaju ponajprije zbog nižeg rasta, zbog čega nemaju dobru preglednost, a zbog toga ih i vozači slabije vide. Uz to, smanjena im je i sposobnost tačne procjene brzine kojom se kreću vozila i njihove udaljenosti.

Zanimljivo je da djeca u saobraćaju uglavnom stradavaju zbog krivnje i odgovornosti odraslih, a statistika pokazuje da djeca u saobraćaju ponavljaju greške roditelja. Najčešće stradavaju djeca od 10 do 14 godina te tinejdžeri od 15 do 17 godina. Stoga je vrlo važno, uz pojačanu kontrolu policijskih službenika i poduzimanje svih zakonski propisanih mjera prema vozačima koji ne poštuju propise, i edukacija djece o ponašanju u saobraćaju, koja počinje već u predškolskoj dobi.

Tokom prvih mjesec dana škole roditelji bi trebali djecu, posebno prvačiće, pratiti do škole i putem ih upozoriti na opasna mjesta.

Vozači zapamtite da je brzina kretanja vozila u zoni škola uvijek ograničena na 40 km/h zaustavite se ispred pješačkog prijelaza i dajte djeci znak rukom da sigurno pređu cestu. Mališani bi trebali znati da uvijek trebaju hodati trotoarom ili lijevom stranom ulice, a ako su u grupi, trebaju hodati u koloni jedan iza drugoga.

Napisao admin