TUZLA RECIKLIRA: građani/ke ozbiljno shvatili razdvajanje otpada

TUZLA RECIKLIRA: građani/ke ozbiljno shvatili razdvajanje otpada

U četvrtak smo sa vrijednom ekipom JKP „Komunalac“ Tuzla izašli na teren i provjerili da li su građani prihvatili sistem razdvajanja otpada. Naše impresije su bile veoma pozitivne.

Primjetili smo da su ŽUTE KANTE pune- što značiu da su građani razdvojili AMBALAŽNI OTPAD i na taj način poslali poruku da su MZ Solina, Dokanj i Gornja Tuzla prihvatili ovu novinu i da je Tuzla spremna za proces razdvajanja otpada.

Nakon cjelodnevnog posla rezultat nije izostao.

Oboren je dosadašnji rekord u količini prikupljenog ambalažnog otpada u jednom danu. Prikupljeno je 2340 kg.

Kako sve to izgleda možete pogledati na fotografijama ispod:

 

 

#TUZLA RECIKLIRA


JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju i energiju nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim i kolektivnim stambenim objektima. U okviru SUBREC projekta su podjeljene kante za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj, MZ “Solina i MZ Gornja Tuzla. Domaćinstva su dobila: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. Tokom mjeseca januara i februara 2020. godine u ove tri mjesne zajednice podijeljeno je 5.000 kanti za 2.500 domaćinstava. U proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava dobit i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Ova akcija je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

 

PROMO VIDEO :

Više informacija o projektu na web stranici: http://ekologija.ba/subrec/