31 Maja, 2020 Novosti Nema komentara

Problem plastičnog otpada je jedan od najzanemarivanijih problema u proteklom stoljeću. Vremena se mijenjaju, ali količine plastike koja se nagomilava svakodnevno rastu.

„Stoga to je velik problem za nas. Druga stvar koju razmatramo i za koju navodimo ljude na razmišljanje je to što smo dodali četvrti R na početak slogana Smanji-Ponovno uporabi-Recikliraj, a to je Odbij (“Refuse”). Gdje god je moguće, odbijte plastiku za jednokratnu upotrebu. Alternative postoje. Neke od njih vrlo su tradicionalne. Osobno sada sakupljam staklene posude “Pyrex” i koristim ih umjesto posuda “Glad” i “Tupperware” za čuvanje hrane. I znam da činim uslugu sebi i svojoj obitelji. Vrlo je lako ponijeti termosicu od čelika ili staklenu bocu, ako putujete i zaboravili ste ponijeti termosicu, te je napuniti vodom, ili filtriranom vodom, umjesto kupnje vode u plastičnoj vodi.“

POGLEDAJTE I PODIJELITE. JER NAŠA PLANETA JE NAŠA BRIGA!!!

(prijevod možete aktivirati u donjem desnom uglu player-a)

 

#TUZLA RECIKLIRA

JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju i energiju nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim i kolektivnim stambenim objektima. U okviru SUBREC projekta su podjeljene kante za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj, MZ “Solina i MZ Gornja Tuzla. Domaćinstva su dobila: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. Tokom mjeseca januara i februara 2020. godine u ove tri mjesne zajednice podijeljeno je 5.000 kanti za 2.500 domaćinstava. U proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava dobit i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Ova akcija je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

PROMO VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=suhrZsUV_UY&feature=emb_title

Više informacija o projektu na web stranici:

http://ekologija.ba/subrec/

IZVOR: www.ted.com

Napisao admin