1 Jula, 2020 Novosti Nema komentara

Rijeka Temza u Engleskoj oduvijek je bila odraz vremena. Gospođa Maiklem koja provodi dane na obali rijeke tražeći po blatu vrijedne historijske stvari kaže kako je ova godina ostavila trag.

Nakon što je koronavirus stigao do Britanije, Maiklem na obali pronalazi samo rukavice od lateksa.

Također, u Hong Kongu na plaži Soko bilježi se povećanje nivoa plastičnog zagađenja, piše The Economist. Gary Stokes iz organizacije za čišćenje oceana OceansAsia kaže kako sve više pronalazi smeće poput plastičnih boca za piće i plastičnih vrećica. No, ono što ga je najviše iznenadilo jeste da je na plaži pronašao 70 hirurških maski za lice. Kada je očistio plažu, vratio se četiri dana kasnije, a nove maske su se opet pojavile.

Bilo u Temzi ili na zapuštenim plažama Soko, planeta je zagađen pandemijskom plastikom.

“Do podataka je teško doći, ali potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu u Americi je možda porasla za 250 do 300 posto otkako se pojavio koronavirus”, kazao je Antonis Mavropoulos iz Međunarodne udruge čvrstog otpada (ISWA), koja predstavlja tijela za recikliranje u 102 zemlje.

Veliki dio tog povećanja svodi se na potražnju proizvoda dizajniranih za sprječavanje koronavirusa, uključujući maske, vizire i rukavice. Prema prognozi Grand View Researcha, globalno tržište jednokratnih maski porast će s procijenjenih 800 miliona dolara u 2019. na 166 milijardi dolara u 2020. godini.

#TUZLA RECIKLIRA


JKP Komunalac iz Tuzle i Centar za ekologiju i energiju nastavljaju sa aktivnostima na uvođenju primarne selekcije otpada u individualnim i kolektivnim stambenim objektima. U okviru SUBREC projekta su podjeljene kante za ambalažni i miješani otpad u MZ “Dokanj, MZ “Solina i MZ Gornja Tuzla. Domaćinstva su dobila: žutu kantu od 240 litara za ambalažni otpad i sivu kantu od 120 litara za miješani otpad. Tokom mjeseca januara i februara 2020. godine u ove tri mjesne zajednice podijeljeno je 5.000 kanti za 2.500 domaćinstava. U proljeće će 300 zainteresiranih domaćinstava dobit i kompostere za kompostiranje organskog otpada.

Ova akcija je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

 

PROMO VIDEO :

Više informacija o projektu na web stranici:

http://ekologija.ba/subrec/

IZVOR

Napisao admin