15 Decembra, 2020 Novosti Nema komentara

Gračanica u saradnji sa Centrom za ekologiju Tuzla organizovala je Okrugli sto na temu „Energetska tranzicija“ na kojem je stavljen akcenat na izazove sa kojima će se susresti, i sa kojima se susreće svaka lokalna zajednica u kontekstu dekarbonizacije i uklanjanja karbonskog otiska u cilju smanjenja uticaja na zdravlje ljudi i lokalnu zajednicu. Cijeli koncept je pod okriljem Europske Unije, koja ima za plan novi zeleni plan cijele Europske Unije.

Nakon Okruglog stola upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o formiranju LINK.net mreže između Grada Gračanica, Opštine Tešanj, Opštine Teslić i Opštine Lopare kao inicijalne ulazne faze u dugotrajnom procesu energetske tranzicije svake opštine i grada u cijeloj Bosni I Hercegovini bez obzira na entitet.

Prednost LINK.net mreže je da nema konkurentnosti unutar nje jer svaki pozitivan korak naprijed je korak naprijed i za partnere. U ovom okruženju se uz povoljan rad političke strukture svake opštine, koja će nadamo se shvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, prigrliti ideju o tome da nam se nudi besplatna karta za digitalizaciju i dekarbonizaciju, sa kojom rame uz rame ide ekonomska sigurnost i stabilnost za koju je garant EU.

Ovaj put tu čast kao pionir u LINK.net projektu, kao manje više i sve prisutne opštine da bude domaćin Okruglog stola, te na taj način sa nadom za dalji, plodonosni i dugotrajni partnerski put koji će imati za cilj da svaki dio Bosne i Hercegovine bez obzira na entitet, prihvati i shvati da svi zajedno imamo ozbiljan problem, da smo na tačci bez povratka,  jer ovo je zadnji voz u kojem se vozi cijela EU. Do nas je da li ćemo uzeti kartu za bolje i zdravije sutra.

Napisao admin