10 Marta, 2021 Novosti Nema komentara

U sklopu projekta “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” (EE FAZA II), koji u periodu od 1.10.2019. do 30.9.2021. godine implementira Caritas Švicarske, u partnerstvu sa  Centrom za ekologiju i energiju, izrađen je stručni priručnik “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost“, autora Sejfudina Agića.

Priručnik je namijenjen profesorima i učenicima srednjih škola elektro struke, kao i profesorima i nastavnicima svih tehničkih struka i srodnih stručnih zanimanja, a njegov cilj je da realizacijom predloženih praktičnih vježbi bude edukativni materijal i vodilja za realiziranje tema iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Sve teme su prezentirane slikovitim i ne previše činjenično proširenim teorijskim uvodom i opisom primjera prostih i/ili kompleksnijih praktičnih vježbi za koje škole već imaju potrebna učila, ili su potrebna miminalna sredstva da ih nabavi.

U priručniku su obrađene teme sa vježbama:

  1. Princip rada solarne ćelije
  2. Simulacija rada solarnog sistema
  3. Regulatori punjenja
  4. Invertori i akumulatori
  5. Off-grid solarni sistemi
  6. On-grid solarni sistemi
  7. Energija vjetra – Vjetrogeneratori
  8. Energija iz mikro-hidroturbina

Ovu aktivnost podržava Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i daje saglasnost za stručno usavršavanje uposlenika obrazovnih institucija putem prezentacija, radionica i predavanja.

Priručnik u PDF formatu se može preuzeti OVDJE.

Napisao admin