14 Marta, 2021 Novosti Nema komentara

Centar za ekologiju i energiju Vas poziva na radionicu u sklopu projekta “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva” (EE FAZA II), koji u periodu od 1.10.2019. do 30.9.2021. godine implementira Caritas Švicarske, u partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju, gradovima Tuzla, Gračanica, Živinice i općinama Kalesija, Lukavac i Banovići,

Mjesto održavanja: JUMS “Elektrotehnička škola“ Tuzla, kabinet: Radionica 1

Datum održavanja: 16.03.2021. (utorak)

Vrijeme održavanja radionice: 12:00 – 14:00 h

Na radionici će se prezentirati Priručnik za profesore i učenike elektro struke “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost“, autora Sejfudina Agića. Priručnik je namijenjen profesorima i učenicima srednjih škola elektro struke, kao i profesorima i nastavnicima svih tehničkih struka i srodnih stručnih zanimanja, a njegov cilj je da predložene praktične vježbe budu edukativni materijal i vodilja za integriranje tema iz oblasti obnovljivih izvora energije u redovnu nastavu.

Sve teme su prezentirane slikovitim i ne previše činjenično proširenim teorijskim uvodom i opisom primjera prostih i/ili kompleksnijih praktičnih vježbi za koje škole već imaju potrebna učila ili su potrebna miminalna sredstva da ih nabavi.

PREGLED TEMA:

  1. Princip rada solarne ćelije
  2. Simulacija rada solarnog sistema
  3. Regulatori punjenja
  4. Invertori i akumulatori
  5. Off-grid solarni sistemi
  6. On-grid solarni sistemi
  7. Energija vjetra – Vjetrogeneratori
  8. Energija iz mikro-hidroturbina

Ovu aktivnost podržava Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i daje saglasnost za stručno usavršavanje uposlenika obrazovnih institucija putem prezentacija, radionica i predavanja.

Za sve informacije možete se javiti kontakt osobi:
 Vanja Rizvić, tel: 035 249 311; mob: 061 670 077; vanja.rizvic@ekologija.ba

Centar za ekologiju i energiju

dr.sc. Džemila Agić direktorica

Napisao admin