20 Marta, 2022 Novosti Nema komentara

U susret Svjetskom danu voda čija je ovogodišnja tema „Podzemne vode – učini nevidljivo vidljivim“, Centar za ekologiju i energiju i UG „Eko-sport“ Šićki Brod, zajedno sa lokalnim volonterima su realizovali akciju čišćenja na jezeru Kop Šićki Brod. Jezero Kop formirano je od podzemnih voda, a prema nedavno urađenoj analizi kvaliteta vode jezera Kop, voda u jezeru se može klasificirati u I kategoriju površinskih voda.

S tim u vezi, cilj akcije je djelovanje na svijest ljudi o važnosti očuvanja prirode i prirodnih ljepota kojima se odlikuje ovo jezero. Doprinos akciji čišćenja su dali i članovi Gorske službe spašavanja Tuzla, kao i druge osobe koje vole jezero i prirodu. Tokom akcije je prikupljeno više od 10 velikih vreća otpada. Apelujemo na sve građane da se odgovornije odnose prema okolini, da svoj otpad koji nastane prilikom boravka u prirodi odlože na propisano mjesto ili da ga ponesu sa sobom i odlože u kućnu kantu za otpatke.

Akcija čišćenja i uređenja obale jezera Kop je organizovana u sklopu projekta „Spasimo naša jezera“ kojeg Centar za ekologiju i energiju realizuje uz podršku dobivenu u okviru projekta Misli o prirodi! koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava  Švedska.

Napisao admin