10 Marta, 2022 Novosti Nema komentara

Poziv na edukativni sastanak za predstavnike svih Mjesnih zajednica Grada Tuzla

Mjesto održavanja: DRAMAR centar, Kongresna sala, II sprat (Branilaca BiH 11, Slavinovići) Tuzla

Datum i vrijeme održavanja: 17.03.2022. (četvrtak) od 11:00 do 12:30 sati

Nakon uvođenja sistema upravljanja kabastim otpadom, JKP „Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju pozivaju po 2 predstavnika svih mjesnih zajednica Tuzle, koji predstavljaju mrežu terenskih koordinatora i kanal komunikacije između projektnog tima i građana u svojoj MZ. Ova mreža koordinatora ima za cilj da pomogne kod uspostavljanja novog sistema prikupljanja kabastog otpada, da prati uspješnost njegove realizacije i sprječavanja stvaranja divljih deponija na starim/očišćenim lokacijama i pojavljivanja novih.

Poželjno bi bilo da na sastanku budu prisutni i sekretari MZ.

Na sastanku će biti riječi o količinama i problemima tokom dosadašnjeg odvoza sakupljenog kabastog otpada od domaćinstava iz zgrada i načinu rješavanja problema. Također, ovaj sastanak se organizira i sa ciljem informiranja i pripreme građana iz privatnih individualnih objekata za uspostavljanje sistema upravljanja kabastim otpadom, koji počinje u aprilu.

Od januara 2022. godine, građani koji stanuju u zgradama su već 2 puta imali mogućnost odlaganja kabastog otpada u svojim mjesnim zajednicama, gdje su se zadnjeg vikenda u mjesecu (“Narandžasti vikend“) postavljali narandžasti kontejneri. Krajem marta (25-27.3.2022) za njih će se ponovo postaviti narandžasti kontejneri, gdje će moći odložiti ovaj svoj otpad.

Za građane koji žive u individualnim objektima, u prvoj sedmici aprila (4-10.4.2022) počinje odvoz kabastog otpada od vrata do vrata (“Narandžasta sedmica“). Od njih će se kabasti otpad preuzimati 4 puta godišnje (prva sedmica u januaru, aprilu, julu i oktobru).

Ova aktivnost je dio BWL projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je ugovorno tijelo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, a partneri su: JKP “Komunalac” Tuzla i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

 

Više informacija: Džemila Agić; 061 724 033 ili dzemila.agic@bih.net.ba

Tuzla, 10.03.2022.

Tim BWL projekta

Napisao admin