23 Oktobra, 2022 Novosti Nema komentara

U Tuzli je 20.10.2022. održana završna konferencija projekta “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle“ (BWL), na kojoj je učestvovalo 69 predstavnika lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz 7 općina/gradova TK, 27 tuzlanskih mjesnih zajednica, Federalne uprave za inspekcijske poslove i regionalne deponije u izgradnji EKO SEP Živinice.

Na konferenciji su se učesnici upoznali sa realiziranim projektnim aktivnostima uvođenja sistema upravljanja kabastim otpadom u Užicu i Tuzli, o postignutim rezultatima koji utiču na poboljšanje održivog i okolišno prihvatljivog rada komunalnih preduzeća ovih gradova i ispunjenja obaveza Bosne i Hercegovine i Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Dodatno su razgovarali o mogućostima unapređenja upravljanja kabastim otpadom u BiH.

Postignuća BWL projekta:

  • Osmišljen je i uspostavljen sistem upravljanja kabastim otpadom za sve građane na području Užica i Tuzle i kroz projekat je u oba grada prikupljeno 1.057 tona kabastog otpada.
  • Unaprijeđeni su tehnički kapaciteti komunalnih preduzeća za upravljanje kabastim otpadom na projektnoj teritoriji, nabavkom 2 grajfera, 2 šredera i 40 kontejnera koji se u određenim terminima postavljaju na lokacije u gradovima da bi građani mogli odložiti svoj kabasti otpad.
  • Na deponijama su izgrađena 2 reciklažna dvorišta gdje građani svakog radnog dana mogu sami dovesti svoj kabasti otpad i besplatno ga odložiti, uz posjedovanje računa o redovnom plaćanju usluga.
  • Unaprijeđeni su kadrovski kapaciteti komunalnih preduzeća iz Užica i Tuzle putem organiziranja 6 treninga za njihove uposlenike.
  • Unaprijeđeni kapaciteti uposlenika gradskih resornih uprava za adekvatno strateško-plansko i regulatorno bavljenje ovom temom, putem organiziranja 4 treninga.
  • Za 40 predstavnika gradskih resornih uprava i JKP iz Užica i Tuzle je organizirana studijska posjeta komunalnim preduzećima u Osijeku i Vinkovcima (EU) kao primjerima dobre prakse.
  • Mapirano i očišćeno 8 divljih deponija kabastog otpada u 2 grada.
  • Organizirana 4 treninga za predstavnike 70 MZ i uspostavljena mreža 140 terenskih koordinatora iz tih MZ.
  • Svi građani su informirani o uspostavljenom sistemu upravljanja kabastim otpadom i terminima odvoza putem letaka koji su poslani uz JKP račune za odvoz otpada, organiziranjem 40 info skupova za 800 građana iz Užica i Tuzle i provođenjem dvije medijske kampanje.
  • Realizirane 3 projektne konferencije u dva grada.

Konferencija je jedna od aktivnosti koja se realizirala kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, kojeg kofinansira Evropska unija u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), a koji partnerski sprovode “Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Tim BWL projekta

Napisao admin