Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Kućanski aparati

 
 
Kućanski aparati sudjeluju sa oko 20% u ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu, a najveći potrošači pri tome su električni šporeti, zamrzivači, frižideri, mašine za pranje i sušenje veša. Bojler svrstavamo u aparate za zagrijavanje vode, koji troši dodatnih 11% energije.

Pri kupovini nekog kućanskog aparata treba razmisliti o dvije vrste cijena. Prva je prodajna cijena, koju trebate svesti na najniži iznos, a druga značajna cijena je cijena rada aparata u njegovom životnom vijeku. Tu cijenu plaćamo svaki mjesec, kroz račune za električnu energiju, narednih 10–20 godina, zavisno od vijeka trajanja aparata.

Na primjer, frižideri imaju životni vijek oko 13 godina, klima uređaj 11 godina, a mašina za pranje suđa oko 9 godina. Zamislite koliko struje i novca može potrošiti jedan neefikasan model aparata za 13 godina? Zbog toga, uvijek teba razmotriti i imati na umu pri kupovini novog aparata nabavne troškove, ali i troškove rada tog aparata.

Po pravilu više se isplati kupiti skuplji aparat koji efikasnije troši energiju!

BOJLER

Potrošnja energije za dobivanje tople vodu u domaćinstvu zavisi od tipa aparata koji se koristi za zagrijavanje vode i izolacije vodenih cijevi. Zagrijavanje jednog litra vode sa 10 na 80 ºC potroši energije otprilike koliko i jedna sijalica od 100 W, ako je uključena jedan sat. To nije malo, jer litar tople vode se brzo potroši i treba paziti da se topla voda ne razbacuje.

Sedmično se po osobi upotrebljava otprilike 300 do 800 litara tople vode. Procjenjuje se da jedno kupanje u kadi uzima od 80 do 120 litara tople vode, dok tuširanje ne troši više od 50 litara.

Ako se koristi tuširanjem umjesto kupanjem u kadi, jedna porodica sa djecom može godišnje uštedjeti oko 400 KM.

Električni bojleri nove generacije su dobro izolirani pa gube veoma malo toplote, a
više štede u odnosu na stare modele. Korištenjem jeftinije tarife električne energiije ovi bojleri proizvode jeftino toplu vodu. Kod kupovine treba paziti da se kupi bojler zapremine koja odgovara potrebama jedne porodice. Preveliki bojler nepotrebno grije više vode i troši više energije.

Razdaljina od bojlera i slavine za toplu vodu treba da bude što je moguće manja, jer se voda uvijek najviše hladi u cijevima. Što je slavina udaljenija, to duže traje da topla voda iz nje poteče, a u cijevima ostaje više vode kada se zatvori slavina. Zato je kombiniranje manjeg kuhinjskog bojlera sa osrednjim štednim bojlerom korisnije od velikog bojlera. U svakom slučaju treba se pobrinuti da se cijevi sa toplom vodom dobro izoliraju ili da se koriste cijevi izrađene od materijala koji imaju manje toplotne gubitke (plastični materijali).

Treba zatim regulirati temperaturu u bojleru na 55-60°C (podiok II), a pri višednevnom odsustvu od kuće, isključivati ga. Uštedama doprinosi i povremeno skidanje kamenca i to ako je temperatura 55-60°C, svake 4-5 godine, a ako je 75-80°C, svake godine.
 
FRIŽIDER

Model i izolacija imaju važnu ulogu i utiču na različite faktore kod upotrebe frižidera. Najbolje je odabrati frižider bez zamrzivača, koji nije ni prevelik, ni premali. Šta to znači? Treba dati prednost frižiderima bez kombinacije sa zamrzivačem, ali ako se želi kombinacija hlađenje/zamrzavanje, onda treba kupiti model sa automatskim odmrzivačem.

Veliki proizvođači provjerenih marki prave frižidere funkcionalne aparate sa velikim mogućnostima uštede energije. Standardni stolni modeli od 150 litara, bez zamrzivača, potroše 0,4–1,1 KWh/dan.

Isti modeli sa ugrađenim zamrzivačem troše između 0,5–1,5 KWh/dan i potroše više od 100KM godišnje od štednih modela.

Kombinirani frižider od 300 litara troši 0,9–2,2 KWh/dan i potroše godišenje više od 135KM u odnosu na štedne modele.

Energetski štedljivi frižider može, dakle, biti i nešto skuplji, ali u određenom vremenskom intervalu nudi značajnu uštedu. Treba ga pravilno koristiti i naravno, dobro održavati.

Veoma je važna temperatura prostorije u kojoj se nalazi frižider. Hladna ostava u blizini kuhinje može da bude idealno rješenje, ali ga nikada ne treba postavljajti u blizini šporeta, kamina, grijača i radijatora.

Na primjer, umanjenje temperature prostora za 1ºC može da donese uštedu od 4%!

I zamrzivač i frižider emitiraju toplotu na zadnjoj strani. Zato frižider treba da bude najmanje 5 cm odmaknut od zida, pa i ako se radi o ugrađenom modelu. U tom slučaju hladniji vazduh slobodno cirkulira oko kondenzatora za izdvajanje toplote. Otvore na vazdušnoj rešetki treba održavati i čistiti od prašine. Najmanje dva puta godišnje treba oprašiti i očistiti rešetke i ne treba pomjerati rešetkaste kanale.

Idealna temperatura u frižideru je 5ºC. Svaki stepen temperature na niže samo košta energije i novaca.

Treba kontrolirati da li se vrata dobro zatvaraju i ne treba ih nikad dugo držati otvorena. Tako sprečavamo gubitak hladnoće i starenje namirnica. Tople obroke prije nego se stave na čuvanje u hladnjak treba prvo ohladiti.
 
ZAMRZIVAČ

Potrošnja zamrzivača zavisi od njegove snage, modela i izolacije. Zato treba pripaziti prilikom kupovine novog zamrzivača.

Nakon kupovine potrošnja se može svesti na minimum, ako se zamrzivač postavi na odgovarajuće mjesto i temperaturu, te ako se aparat korektno upotrebljava.

Zamrzivač je najbolje postaviti u prostoriju koja se ne zagrijava, kao što su podrum, garaža itd.
Treba se pobrinuti da na zamrzivač ne padaju sunčani zraci, jer u prostoriji gdje je temperatura 15ºC zamrzivač troši za trećinu energije manje nego u prostoriji od 25ºC.

Idealna temperatura u zamrzivaču je -18ºC.

Svaki stepen više košta više energije a da se vrijeme čuvanja ne produžava.

Toplota koju zamrzivač izdvaja iz namirnica mora preko kondenzatora da se lako izdvoji. Zato se treba pobrinuti za slobodno strujanje vazduha oko zamrzivača. Nekoliko puta godišnje treba brižno i pažljivo otkloniti svu prašinu sa kondenzatora i rešetki.

Važno je znati da jedan prazan zamrzivač upotrebljava više energije nego pun. Ako nedostaje hrane, onda veliki prazni prostor dopunite stiroporom.

Također, uredno poslagane namirnice smanjuju gubitak energije, zato što je zamrzivač manje otvoren i zato što se brže nađe ono što se traži.
Namirnice iz zamrzivača treba ostaviti da se postupno odleđavaju, eventualno u hladnjaku.
Ovo zahtijeva nešto više vremena, ali ne košta energije. Ako se mora brzo odlediti neka namirnica, onda je mikrovalna najbolje i najjeftinije rješenje.

Zamrzivač treba 2 puta godišnje odlediti, jer 5mm leda povećava potrošnju električne energije za 30%.
 
MAŠINA ZA PRANJE VEŠA

Kod nabavke veš mašine prednost treba dati onoj koja štedi energiju i vodu.

Sa pravim programima i tačnim izborom temperature može se spriječiti prilično dosta rasipanja, a treba i podrobno pročitati i slijediti uputstva za različite vrste i količine rublja. Mnogo se manje troši energije ako se pričeka da se sakupi dovoljno veša za punu mašinu.

Ako veš nije mnogo prljav, onda se može preskočiti predpranje ili se može prati na nižoj temperaturi. Sa dobrim deterdžentom to nije problem, a postiže se energetska uštedu 10–20%.

Pored toga, korištenjem programa za štednju vode (tasteri za uštedu) postiže se ušteda 20–40 litara.

Ako se upotrebljava mašina za sušenje, onda treba pustiti da se rublje u veš mašini dobro iscentrifugira. Veš će poslije toga sadržavati puno manje vlage, a mašina za sušenje će kraće raditi.
 
KUHANJE

Kupovinom štedljivijih aparata i mijenjanjem navika u kuhanju može se uštedjeti puno energije.

Bez dobro zatvorenog poklopca, pri kuhanju udvostručavate potrošnju energije. Zato kuhanje bez poklopca treba ograničiti na minimum. Ovakav način kuhanja sprečava kako rasipanje energije, tako i zagorijevanje i povećanje vlažnosti u prostoru. Providni poklopci su idealni i sigurni za jela koja treba konstantno držati na oku.

Neophodno je upotrebljavati tave, lonce, šerpe i drugo posuđe sa ravnim dnom, koji tačno odgovaraju veličini ploče na električnom šporetu. Ako stavimo tavu veličine 6“ na ploču veličine 8“ gubimo preko 40% toplote proizvedene od strane grijača.

Takođe, kuhanje u tavama sa iskrivljenim dnom ili na deformiranim pločama, troši do dva puta više energije.

Česta praksa u domaćinstvima je korištenje predgrijavanja prije nego se hrana počne peći. Međutim, predgrijavanjem se samo uzaludno troši energija. Peć uopšte ne treba predgrijavati osim ako ne pečete hljeb ili kolače.
Poželjno je da se šporeti sa livanim, keramičkim ili halogenim pločama što bolje iskoriste i za vrijeme hlađenja ploče.

Kod električnog kuhanja sa indukcijom, ploča za kuhanje ostaje hladna. Indukciono kuhanje je brže i troši manje energije.

Povrće i krompir najbolje je kuhati u zatvorenoj posudi sa malo vode. Tako je brže i gubi se manje hranjivih sastojaka. Ako se kuha krompir, on treba da bude do jednu trećinu u vodi. Posudu treba postaviti na ploču šporeta prije nego se uključi.
 
MIKROVALNA

Mikrovalna peć je brz i zato štedljiv aparat za kuhanje i podgrijavanje manjih i srednjih porcija obroka. Za ovu vrstu obroka mikrovalna peć korisiti oko polovinu manje energije nego električni šporet. Ipak, za veće obroke i količine, šporet ostaje najbolji izbor.

Kod nedostatka vremena da se odlede produkti iz zamrzivača, alternativnu mogućnost nudi mikrovalna peć. Ali od ovog ne treba praviti naviku, jer sa malo planiranja i organizacije, to se uvijek može lako izbjeći. Jeftinije je na vrijeme izvaditi namirnice iz zamrzivača i pustiti da se same od sebe odlede. Osim malo strpljenja, ovo ništa ne košta.

Broj posjeta: 434.653
Danas: 85

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Pažljivo odlažite baterije; jedna cinčana baterija može zagaditi od 5-30 m3 vode, jedna kadmijska baterija može zagaditi od 3000 do 15000 m3 vode a samo jedna merkurijeva baterija može zagaditi do 30000 m3 vode. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter