[16-Jun-2022 18:58:39 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.taxonomy.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.taxonomy.php on line 11 [19-Jun-2022 01:30:13 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.clients.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.clients.php on line 11 [19-Jun-2022 07:46:18 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.buddypress.php:7 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.buddypress.php on line 7 [20-Jun-2022 13:29:26 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.testimonials.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.testimonials.php on line 11 [20-Jun-2022 23:54:44 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.contact-form-7.php:8 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/plugin.contact-form-7.php on line 8 [27-Jun-2022 16:51:10 UTC] PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function add_action() in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.services.php:11 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/ekologij/public_html/wp-content/themes/ecoenergy/fw/core/type.services.php on line 11 O nama - Centar za ekologiju i energiju

Upoznajte naš tim

Centar za ekologiju i energiju

je nevladina, neprofitna organizacija koja zagovaračkim, edukativnim i informativnim akcijama uz učešće svih nivoa društva   podstiče održivi razvoj u oblasti zaštite i unapređenja okoliša.

Naša vizija je ekološki osviještena društvo u kojem sve zainteresovane strane štite okoliš i kontinuirano  ga unapređuju

Dobro došli na web stranicu Centra za ekologiju i energiju.

Počeli smo sa radom 01. septembra 2001. godine

Višegodišnje iskustvo u oblasti zaštite i unapređenja okoliša naših partnera, edukatora i prijatelja iz Švicarske su nam pomogli u definiranju strateškog djelovanja. Imajući u vidu i stanje okoliša u BiH otpočeli smo sa kontinuiranom ekološkom edukacijom.

U periodu 2001.-2007. zaposleni inženjeri u CEETZ su putem 266 radionica sa 7100 učesnika napravili važne korake u razumijevanju i poboljšanju njihovog odnosa prema okolišu.

Rezultat edukacije su mnoštvo implementiranih ideja u organizacijama i institucijama iz kojih učesnici dolaze, i praktični projekti u oblastima:

  • recikliranja,
  • kompostiranja,
  • štednje i zaštite voda i
  • efikasnog korištenja energije,
  • klimatskih promjena

Danas Centar za ekologiju i energiju ima osam zaposlenih.

Zahvalnost dugujemo našim partnerima i volonterima uz čiju podršku je Centar postao prepoznatljiv partner drugim NVO, fondacijama i vladinim organizacijama u implementiranju zajedničkih projekata.

U svijetu ekspanzije svih tehnologija, trke za novcem i vlašću treba ponovo naučiti živjeti u skladu sa prirodom i njenim procesima. Samo zajedničkim djelovanjem mladih, starih, pojedinaca, institucija, stručnjaka svih oblasti i svih nivoa znanja možemo od naše male državice napraviti ekološku oazu.

Ne zaboravimo: ZAJEDNO MOŽEMO SVE!

BILANS STANJA I USPJEHA

Bilans stanja i uspjeha 2020

Bilans stanja i uspjeha 2019

Bilans stanja i uspjeha 2018

Partneri

Švicarsko udruženje za razvoj Centra za ekologiju i energiju Tuzla / Bosna i Hercegovina

Od 01. septembra 2001. godine radi Centar za ekologiju i energiju: domaći stručnjaci djeluju u tri stručne oblasti; profesinalna edukacija o zaštiti okoliša, kao i stručni projekti, te odnosi sa javnosti. 

Pri tome ga stručno i financijski podržava švicarsko Udruženje za razvoj Centra za ekologiju u energiju – danas je ta podrška u smislu zajedničkog iniciranja novih projekata i traženje sredstava za njihovo finansiranje. Tokom 2008. i 2009. godine Centar je sam, sa svojih 6 zaposlenih preko bosanskih, inostranih, evropskih i internacionalnih finansijera projekata, obezbijedio oko 70% svog finansiranja.

 

Kako je sve počelo

U proljeće 2000. godine je gđa. Džemila Agić, dipl. ing. tehnologije na Univerzitetu u Tuzli, apsolvirala praktikum od 8 sedmica u Kantonalnom uredu za žaštitu okoliša i energiju u Liestalu, Švicarska. Tu je nastala najprije ideja, a zatim i projekat, da u svom gradu Tuzli izgradi Centar za ekologiju i energiju i da ga ona vodi.

Pionirska faza od 2001. – 2004. godine

Uduruženje za razvoj osiguralo je finansijska sredstva od 96.000 SFr za prve tri godine rada Centra – preko Lotteriefonda Baselland, te Udruženje za razvoj pomaže izgradnju Centra. Preko vlastitih projekata su u Centru ubrzo zaposlene tri stručne osobe (umjesto samo jede) koje se bave zaštitom okoliša. Edukativni kursevi, koji su održavani navečer – nešto kao stručna škola o okolišu –  su naišli na veliki interes kod građana, u medijima, u poslovnom svijetu i u državnim institucijama.

Faza rasta od 2005. – 2007. godine

U međuvremenu je u Centru zaposleno 8 saradnika na puno i na dio radnog vremena, zavisno od projekta. I u drugoj fazi Centar podržava Udruženje za razvoj sadržajno (Literatura, posjete članova upravnog odbora, praktikumi u Švicarskoj, i sl.) i finansijski, osigurava neophodna sredstva preko švicarskih izvora (pogledati dolje), da bi se osigurao rad Centra (edukacija i srž Centra).

Faza konsolidacije od 2008. – 2010. godine

Centar je uspješan i dostigao je zavidan nivo rasta (godišnji obrt je oko 180000 €), te uči da preuzme još više odgovornosti za svoju budućnost. Rast stručnih kompetencija zaposlenika omogućava Udruženu za razvoj da još više reducira svoj finansijski angažman. Centar je u stanju da sam piše prjekte, da ih implementira, te da osigura njihovo finansiranje. Udruženje za razvoj i dalje osigurava stručnu podršku, podršku na projektima i rezervnu finansijsku podršku, te će pomoći Centru za ekoloigju i energiju da postane samostalan.

03.03.2010 je švicarsko Udruženje za razvoj organizovalo 8. generalnu sjednicu (pogledati Godišnji izvještaj za 2009. godinu, dolje) i tada su izabrani predsjednik i članovi upravnog odbora:

Ruedi Stauffer, Aarau, Predsjenik

Maja Heller, Liestal

Thomas Ilg, Olten

Felix Jehle, Gelterkinden BL, Kassier

Peter Scholer, Rheinfelden AG

Matthias Zimmermann, Liestal BL

Centar za ekologiju i energiju Tuzla i njegove projekte su od 2001. do 2010. godine, pored privatnih donatora, financijski podržale slijedeće švicarske institucije: Lotteriefonds Baselland i Thurgau / Komisija za razvoj saradnje Basel-Stadt / Metron AG Brugg / Hardwasser AG Basel / Fondacija Ernst Göhner / Hamasil-fondacija Zirich / Fondacija Karl-Mayer / Familen-Vontobel-fondacija / oak fondacija Genf / Fondacija Paul Schiller / Katolička i evangelistička mjesna crkva Baselland / Udruženje Ökojob / Općine Arlesheim, Binningen, Duggingen, Hemmiken, Nenzlingen i Pratteln BL.

 

Kontakt:

Foederverein des Umwelt- und Energiezentrums Tuzla

Ruedi Stauffer, Praesident

Horburgstrasse 70

CH – 4057 Basel / Schweiz

Tel. 0041 – 61 – 811 33 44

Mobitel 0041 – 79 – 621 22 07

ruedi.stauffer@metron.ch

Statut Udruženja za razvoj