7 Januara, 2021 Novosti Nema komentara

Osamnaestomjesečni projekat „Predgrađa recikliraju-Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle“ (SUBREC) je završen 6. januara ove godine i, bez obzira na vanredno stanje izazvano pojavom Corona virusa, uspješno su odrađene sve ključne aktivnosti. Realizacijom projekta je osmišljen i uveden sistem primarne selekcije otpada u 6.400 domaćinstava u Užicu i Tuzli, podijeljeno 600 kompleta opreme za kućno kompostiranje, obnovljen vozni park dva lokalna komunalna preduzeća, podignuti tehnički kapaciteti JKP Duboko i edukovano stanovništvo dva grada, a više stotina tona prikupljenog reciklabilnog otpada nije završilo na gradskim deponijama.

Sve ove implementirane aktivnosti na SUBREC projektu, mogu poslužiti kao osnova i smjernica za lokalne nivoe, kao i razne organizacije da se aktivnosti poput ovih trebaju nastaviti implementirati i na drugim područjima.

Aktivnosti ovog prekograničnog projekta je kofinansirala Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat su realizirale četiri partnerske organizacije: JKP “Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Bioktoš” Užice i “Centar za ekologiju i energiju” Tuzla.

Već od 1. marta počinje realizacija novog projekta, skraćenog naziva BWL (Bulky Waste Less), čiji će zadatak biti da se osmisli i sprovede sistem upravljanja kabastim otpadom u Užicu i Tuzli. Biće to treći projekat koji isti projektni partneri sprovode u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina (https://srb-bih.org/sr/serbian-pocetna/), za poslednjih 8 godina.

Hvala Evropskoj uniji na podršci koju nam pruža u kontinuitetu, kada je riječ o uspostavljanju adekvatnih načina upravljanja otpadom u našim lokalnim zajednicama!

Projektni tim

Napisao admin