27 Marta, 2023 Novosti Nema komentara

Danas je u mjesnoj zajednici “Mejdan“, ispred Brđanske džamije  nastavljena podjela 900 žutih i sivih kanti za ambalažni i miješani otpad za 450 domaćinstava koji žive u individualnim stambenim objektima.

Ovo je nastavak pozitivnog trenda uvođenja sistema primarne selekcije komunalnog otpada na području grada Tuzla, koji od 2017. godine realiziraju JKP Komunalac, Grad Tuzla i Centar za ekologiju i energiju, čiji je cilj da se u dogledno vrijeme obuhvate sva tuzlanska domaćinstva.

Do sada je 5.000 domaćinstava iz individualnih stambenih objekata dobilo kante i počelo sa primarnom selekcijom otpada a, postavljanjem tipskih objekata i žutih kontejnera za odlaganje ambalažnog otpada na oko 100 lokacija u Tuzli, sva domaćinstva koja žive u kolektivnim stambenim objektima su ušla u ovaj proces.

Prema podacima se može reći da više od 50% građana Tuzle ima mogućnosti za provođenje primarne selekcije otpada, a Grad Tuzla i JKP Komunalac će pokušati da iznađu sredstva da bi se obuhvatio cijeli grad.

Postavljanjem urednih tipskih objekata i standardizacijom kanti se mijenja odnos građana prema otpadu, a i sam estetski izgled postavljenih kanti je doprinosi ljepšem izgledu naše Tuzle.

Preneseno sa tuzlainfo.ba

Napisao admin