8 Oktobra, 2020 Novosti Nema komentara

Danas se u hotelu Kardial u Tesliću održao sastanak na kojem su predstavnici konzorcija  ENOVA d.o.o. Sarajevo i CETEOR d.o.o. Sarajevo, uz podršku UNDP-a, prezentirali dokumente koje će naše vlasti ponosno predstaviti kao strateške dokumente Bosne i Hercegovine.

Mreža Aarhus centara u Bosni i Hercegovini oštro se protivi načinu na koji se priprema Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i niskokarbonski razvoj do 2030 godine u Bosni i Hercegovini. Kompletan proces izrade ovih dokumenata, koji traje od maja ove godine, nije obezbijedio adekvatno učešće javnosti i ne možemo mu dati legitimitet. 

Nina Kreševljaković iz Aarhus centra u Sarajevu smatra da je proces izrade strateških dokumenata u isključivoj nadležnosti državnih i entitetskih organa, a ne međunarodnih organizacija. “Sramno je i bespotrebno da se novci međunarodnih organizacija troše na aktivnosti za koje su državni službenici već plaćeni kroz svoja redovna primanja u okviru radnog mjesta kojeg obnašaju. Također, protuzakonit je i način uključivanja javnosti u cjelokupnom procesu izrade dokumenta. 

“Mislim da je krajnje vrijeme da vlasti preuzmu odgovornost i počnu raditi samostalno u skladu sa zakonom.”, dodala je ona.

“Ne priznajemo ovakvu formu konsultacija, u kojima, umjesto izvještaja javnih organa vlasti, javnost zaprimi odgovore od međunarodne institucije – što je u suprotnosti sa odredbama Aarhuske konvencije. Umjesto da se organizuju otvorene javne konsultacije, autori su kontaktirali organizacije individualno i pozivali ih na zatvorene konsultativne sastanke.”, izjavio je Samir Lemeš iz Aarhus centra Zenica.

“Ovo je još jedan u nizu ‘projekata’ kojim međunarodni donatori u saradnji sa podobnim lokalnim konzultantima kroje sudbinu Bosne i Hercegovine i njenih građana“, izjavio je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla. “Pokušaj da se projektne aktivnosti prezentiraju kao proces javnih konsultacija je jasan pokazatelj koliko sudionici u ovom projektu, uključujući predstavnike ministarstava, poštuju zakone naše zemlje.“ 

Viktor Bjelić iz banjalučkog Aarhus centra smatra da odgovori konsultanata na dostavljene pisane komentare Aarhus centara pokazuju bahatost i očiglednu pristrasnost energetskom lobiju. “Dokument koji ne pokazuje ambiciju za promjenom od ustaljenih politika BiH po pitanju štetnih energetskih projekata kao što su izgradnja termoelektrana na ugalj ne može dobiti podršku ekoloških organizacija. Smatramo da je apsurdno planirati smanjenje emisija ugljen dioksida izgradnjom novih elektrana na ugalj.”, izjavio je.

Aarhus centri  iz Tuzle, Sarajeva, Banja Luke i Zenice dostavili su komentare na nacrte strateških dokumenata ističući nedostatak institucionalnih kapaciteta, kompetentnosti i ambicija koje su suprotne ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanju klimatskih promjena. Izostavljanje izrade strateške procjene uticaja na životnu sredinu, iako je zakonski obavezna, postaje već uobičajena, ali neprihvatljiva praksa kod usvajanja strateških dokumenata u BiH. Takve strategije će ostati samo mrtvo slovo na papiru, rade se samo da bi se ispunila forma i zahtjevi stranih investitora i da bi konsultanti naplatili svoje honorare, umjesto da posluže kao vodič za dugoročni održivi razvoj Bosne i Hercegovine.

Kontakti za više informacija:

Samir Lemeš, Aarhus centar Zenica, tel: +387 61 805 565, mail: samir@ekoforumzenica.ba

Denis Žiško, Aarhus centar Tuzla, tel: +387 61 140 655, mail: denis.zisko@ekologija.ba

Nina Kreševljaković, Aarhus centar Sarajevo, tel: +387 62 616 326, mail: admin@aarhus.ba

Viktor Bjelić, Aarhus centar Banja Luka, tel: +387 65 444 454, mail: viktor.bjelic@czzs.org

Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica, 7.10.2020.

Napisao admin