5 Juna, 2021 Novosti Nema komentara

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Centar za ekologiju i energiju, UG „E-Zona“ i Eko-sport “Šićki Brod“ organizovali su manifestaciju pod nazivom „Priroda pobjeđuje“ na jezeru „Kop“ Šićki Brod.

Lokalne zajednice se već dugi niz godina bore protiv planova da se na prostoru zatvorenog rekultivisanog površinskog kopa Šićki Brod otvori deponija šljake i pepela, koja bi trajno uništila i zagadila prirodu i dodatno ugrozila već narušeno zdravlje stanovnika okolnih naselja. Usvajanje Prostornog plana Tuzlanskog kantona je još jedna pobjeda lokalne zajednice, te udruženja i pojedinaca koji su godinama davali svoj maksimum da pomenuti prostor zaštite.

Kako bi dodatno ojačali zajedničke napore na očuvanju ovog prostora, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla te Općine Lukavac potpisali su Deklaraciju “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”. Potpisivanjem Deklaracije, obavezali su se da intenzivno rade na uređenju ovog prostora, sa ciljem što skorijeg uspostavljanja sportsko-rekreacione zone koja će biti u funkciji građana Tuzlanskog kantona, ali i svih drugih koji žele da uživaju u prirodnom, zdravom i čistom okolišu, čime bi se obogatila i turistička ponuda naše regije.

Pomenutu Deklaraciju potpisali su: Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Edin Delić, načelnik Općine Lukavac i Suad Salibašić, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac.

U sklopu manifestacije, prisutni su mogli da pogledaju i dokumentarni serijal “Jezero Kop Šićki Brod – resurs za budućnost”. Pored toga, učenici osnovnih škola iz Bukinja i Lukavca su posadili sadnice, a realizovana je i akcija čišćenja prostora oko jezera.

Manifestacija je organizovana u sklopu kampanje “Voda za sve“, a u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu i medijima.

Kontakt osoba: Amra Skramončin, email: amra.skramoncin@ekologija.ba日本藤素
, tel. 035 249 311.

Napisao admin