16 Jula, 2021 Novosti Nema komentara

U četvtak, 15.07.2021. godine, održan je sastanak članica mreže u okviru projekta “LINK – mreža za lokalni nisko-karbonski razvoj”. Projekat realizuju Centar za ekologiju i energiju i Centar za održivu energetsku tranziciju u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll, a dijelom podržano grantom Fonda Otvoreno društvo BiH.

U decembru 2020. godine u Gračanici je potpisan Sporazum o formiranju Mreže lokalnih zajednica (LINK.net) kao inicijalne ulazne faze u dugotrajnom procesu energetske tranzicije. Sporazum su potpisali Grad Gračanica, Opština Teslić, Opština Lopare i Općina Tešanj.

Sastankom je predsjedavao Gradonačelnik Nusret Helić, a nakon uvodnih obraćanja i prezentacija ekspertnog tima, koordinatori projekta ispred svake jedinice lokalne samouprave su načelnicima i gradonačelniku prezentovali projektne prijedloge izrade fotonaponskih elektrana kandidovane za izradu idejnog rješenja.

Zatim su gradonačelnik i načelnici diskutovali o projekatnim prijedlozima i izvršili odabir onih za koje će ekspertni tim izraditi idejni projekat da bi se moglo pristupiti daljoj realizaciji.
Za svaku jedinicu lokalne samouprave je odabran po jedan projekat, dok su za Grad Gračanica izabrana oba objekta za izradu idejnog rješenja i to jedan u okviru projekta, dok će drugi finansirati Gradska uprava.

Riječ je o sljedećim objektima:

– u Općini Tešanj – Opća bolnica Tešanj
– u Opštini Lopare – zgrada Opštine Lopare
– u Opštini Teslić – Pećina “Očauš”
– u Gradu Gračanica – Centralni objekat Javne ustanove Dječije obdanište “Naša Djeca” Gračanica i Dispečerski centar Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Gračanica.

Također, dogovoreno je da se predsjedavanje mrežom jedinica lokalnih samouprava nakon šest mjeseci mjeseci prenese sa Grada Gračanica na Opštinu Lopare te je usaglašena vremenska dinamika u vezi daljeg rada i saradnje na ovom projektu.

Napisao admin