18 Oktobra, 2022 Novosti Nema komentara

Centar za ekologiju i energiju, uz podršku UNICEF-a, implementira projekat „Mladi za čist zrak“ čiji je cilj jačanje kapaciteta i informisanje mladih iz pet gradova u BiH (Tuzla, Ugljevik, Sarajevo, Zenica i Brčko) o problemu zagađenja zraka i mogućnostima njihovog djelovanja.

Mladi u BiH nisu dovoljno uključeni u rješavanje problema zagađenja zraka, nemaju dovoljno znanja o temi, njihove ideje nisu vidljive i njihov se glas ne čuje dovoljno i ne utiče na donošenje odluka. S tim u vezi, cilj je da kroz projektne aktivnosti mladima stvorimo mogućnosti da prošire  svoja znanja i vještine govora i djelovanja na skupovima i sastancima s lokalnim vlastima, organizacijama i uopšte u javnosti. Želimo da mladi budu nosioci društvenih promjena i da pokreću inicijative za klimatske promjene u svojim zajednicama.

Mladima će biti pružena prilika da se u svojim lokalnim zajednicama angažuju na temama zaštite okoliša, izraze svoje mišljenje, zahtijevaju djelovanje i rade sa svim relevantnim  učesnicima  u zagovaranju za čist zrak.

Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, osim što će znati zagovarati svoje stavove, mladi će svojim djelovanjem uticati na svijest drugih mladih ljudi i nastojati ih mobilizirati da zajednički zagovaraju njihova prava na čist zrak.

 

Napisao admin